Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Александър Джартов:

В цял свят нараства значението на политиките за управление на рисковете от бедствия

От 2005 до 2015 година има пет мащабни бедствия, причинили щети за повече от 1 милиард евро у нас

Снимка: БГНЕС



Политиките за намаляване на риска от бедствия, заложени в националната стратегия с хоризонт до 2030 година, коментира в ефира на "Хоризонт" старши комисар Александър Джартов, директор на Дирекция "Критична инфраструктура, превенция и контрол" при ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Той съобщи, че към момента документът е в процедура на междуведомствено съгласуване и когато бъдат получени становищата от всички ресорни ведомства и министерства, предстои да бъдат обобщени техните предложения и бележки, след което стратегията ще бъде предоставена на Министерския съвет, за да бъде приета и да влезе в изпълнение.


Комисар Джартов подчерта, че значението на политиките за цялостно управление на рисковете се увеличава във връзка с нарастването на негативното влияние, което оказват на икономиката природните бедствия в световен мащаб:

"Със сигурност ни предстои много работа. Като цяло е важно да се знае, че съвременните тенденции и изследвания показват, че бедствията повишават своето влияние върху нашите общества. Например един последен анализ, който беше направен от една от водещите застрахователни компании, показва, че за миналата година са нанесени загуби в размер на 306 милиарда долара в рамките на целия свят, като от тези средства само 6 милиарда са вследствие на бедствия, причинени от човешката дейност  - всички останали се дължат на природни явления. Това, разбира се, е само една извадка от всички статистики изследвания, които се правят в тази област", подчерта комисар Джартов и обобщи:

"Като цяло щетите са значителни и следва ние да си реформираме системата, за което бяха предприети редица стъпки през последните няколко години, за да можем да изградим едно по-устойчиво общество".


Комисар Джартов посочи и каква е статистиката за щетите от бедствия у нас през последните години и какви инвестиции са били направени за повишаване на капацитета на спасителните служби:

"За периода от 2005 до 2015 година имаме пет бедствия, като щетите са за повече от 1 милиард евро, което е изключително сериозна сума. Четири от тези бедствия са наводнения, а петото е свързано с обилни снеговалежи. Така че ние също сме изправени пред сериозни предизвикателства. Като по отношение на подготовката винаги има какво да се желае, за да се подобрява, но като цяло работим изключително активно   - от страна на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  за последните 10 години са инвестирани повече от 300 милиона лева за повишаване на нашата готовност - закупена е екипировка, автомобили и техника, като това е само един елемент от цялостната ни концепция за подобряване на защитата".

Александър Джартов посочи, че от гледна точка на превенцията се подготвят инициативи за повишаване на информираността на населението и се изграждат 6 центъра, в които да се провежда обучение, свързано с риска от наводнения. 

За изпълнението на конкретните програми за противодействие на риска от бедствия и конкретните мерки, заложени в тях, ще се разработват и годишни планове, като там ще бъдат посочени конкретният бюджет и конкретно отговорната институция, която трябва да изпълни предвидените мерки, подчерта още Джартов и обясни, че кметовете няма да бъдат ангажирани с цялостната отговорност, "защото всяка една институция има специфични функции в рамките на държавното управление и тя трябва да си ги изпълнява, както е предвидено в закона."

"Аз съм сигурен, че тази стратегия ще се реализира, подходът е изключително прагматичен и следва световните практики", обобщи експертът. 

Цялото интервю с комисар Александър Джартов можете да чуете от звуковия файл. 


В свързаната публикация можете чуете интервю с председателя на Националното сдружение на общините Даниел Панов, кмет на Велико Търново, който представя гледната точка на местните власти по темата. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени