Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарски грешки

България е изправена пред риска да се упражнява дефанзивна медицина

БНР Новини
Д-р Мария Петрова
Снимка: Стаматина Никова

В последните 5 години има „бум“ на делата за лекарски грешки. Пациентски организации сочат, че нагласата на пациентите „да съдят“ се е покачила с 80%. Делата обаче не носят нищо позитивно. Дори да има осъдени, системата не се подобрява. Голяма част от тези дела „висят“ дълго време, защото няма експерти. Средната продължителност на една инстанция е около 2 години. Доста често хората умират, докато чакат справедливост.

„Най-съдените лекари са хирурзи, акушер-гинеколози, стоматолози и анестезиолози.“ – каза д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право. И допълни, че зачестява недоволството към общопрактикуващите лекари.
Недоволството на пациентите започна да се приема като норма. Най-често дела се водят при смърт на пациент, по-рядко при други хипотези – неправилна диагноза, неуспешна операция, неуспешно лечение и т.н.
Най-често срещаните проблеми са с медицинската документация и нейната правна същност. Ставаме свидетели на практикуването на дефанзивна медицина – защитна медицина за лекарите, но не и за пациентите. Много често в болниците се правят документни престъпления. Причините: да се „източи“ здравната каса, от недоглеждане или да се прикрие нередност.
Мерките, които трябва да се вземат са комплексни, не просто да се търси виновен, а да се цели подобряване на системата.

Разговорът с д-р Мария Петрова чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени