Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози открили луксозен дом от втори век, принадлежал на военен командир

Снимка: Анелия Кръндева

Археолози, които работят по консервирането на находките, открити по една от линиите на метрото в Рим, са открили луксозен дом от втори век, принадлежал на военен командир, съобщи в. "Дейли мейл".

Луксозната вила е близо до казармите на преторианската гвардия, открити през 2016 г. Тя е украсена богато, като мозайките, мраморните подове и фреските по стените са добре запазени. Резиденцията е с най-малко 14 стаи и фонтан в централния двор. Едно от помещенията е било отоплявано. Останките от стените са били високи около 1,50 м., а  помещенията са били запълнени с кал. Най-вероятно вилата е била засипана нарочно през трети век, преди император Аврелий да започне строежа на защитните стени на града.

Вилата е на дълбочина 12 м под повърхността. Останките от нея ще бъдат преместени на друго място и съхранени в контейнери, за да могат да продължат изкопните работи по разширяването на римското метро. След време артефактите ще бъдат изложени в една от бъдещите метростанции, която трябва да бъде открита през 2022 г. Строежът на новата линия на метрото в Рим изостава много, защото се налагат чести прекъсвания заради новооткрити исторически забележителности.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна