Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Инерком" не смята, че придобиването на държавен дял е единственият начин да се гарантира общественият интерес

Офшорни компании не участват в сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ от "Инерком"

Снимка: БГНЕС

Компанията "Инерком" не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единственият начин да се гарантира обществения интерес и доставките на електричество за българските потребители, посочи за агенция "Ройтерс" адвокат Милена Стоева, която е председател на борда на директорите на компанията, явяващата се купувач на активите на енергоразпределителното дружества ЧЕЗ в България.

Според Стоева е право на чешката компания ЧЕЗ да реши дали да започне преговори между двете компании и българската държава за потенциално участие на българското правителство при продажбата на българските активи на ЧЕЗ.

"Ройтерс" напомня, че ЧЕЗ подписа договор с българската компания "Инерком" за продажбата бизнеса на чешкия гигант в България, но сделката, която се оценява на около 320 млн. евро, предизвика обществена загриженост относно способността на "Инерком" да финансира и да управлява стратегически енергийни активи.

Агенцията отбеляза, че българският финансов министър Владислав Горанов съвместно с други политици и анализатори вярва, че българската държава има достатъчно инструменти да регулира доставката на електричество до потребителите, поради което не е необходимо държавно участие в сделката.

адв. Милена Стоева"Ние сме съгласни с финансовия министър и не вярваме, че държавно придобиване на дял в бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира обществения интерес", посочи Милена Стоева в писмен отговор до "Ройтерс".

Тя отказа да разкрие стойността на сделката, но отбеляза, че дружеството "Инерком", разполагащо с активи за общо около 100 млн. лева, е поело твърд ангажимент да приключи с нейното осъществяване и смята да го спази.

Коментирайки притесненията около финансирането на сделката, от "Инерком" заявиха, че се водят разговори с няколко глобално-опериращи банки, голяма част от които нямат офиси в България и че няма никакви офшорни компании, които да вземат участие в сделката.

От компанията също така подчертаха, че никога не е било обсъждано финансиране на сделката от страна на руски банки и че е готова да осигури значителен дял собствено финансиране.

"Откакто беше подписан договорът, преговорите с банките напредват добре", написа за "Ройтерс" Милена Стоева, отказвайки да назове по имена съответните кредитни институции.

"Никакви офшорни компании няма да вземат участие в тази сделка. В случай че искаме да извършим транзакциите посредством офшорна компания, ние вече бихме могли да го направим, но ние желаем да осъществи прозрачна сделка", подчерта тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени