Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Нейков: Защитата на социално слабите е въпрос, който не трябва да пречи на развитието на енергийния сектор

Славчо Нейков
Снимка: БГНЕС

Енергийната политика трябва да се развива на пазарни принципи с много активна роля на регулаторните структури, докато защитата на социално слабите е въпрос, който не трябва да пречи на развитието на енергийния сектор. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Славчо Нейков, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, преди кръглата маса за ролята на НПО в енергийните политики:

"Темата за енергийната бедност присъства и в контекста на европейското, и в контекста на националното законодателство, включително и в рамките на новия енергиен пакет, който се обсъжда. Проблемът е, че понякога фокусът се измества и се поставя не там, където му е мястото. Не е редно да се говори за защита на социално слаби в контекста на енергийната политика. Това е въпрос, който трябва да се обсъжда в контекста на социалната политика на съответната държава".

Нейков допълни:

"В момента на база на реформите, които текат в енергийния сектор не само в България, не само в Югоизточна Европа, а въобще в Европейския съюз, е наложително все повече да се чува гласът на неправителствения сектор, като тук включвам не само Научноизследователския институт или други структури, които се занимават повече с теория. Тук включваме и представители на бизнеса, които за нас също принадлежат към неправителствения сектор".

Цялото интервю със Славчо Нейков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна