Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на рублата заради напрежението между Москва и Запада и преди тазседмичното заседание на Фед

Инвеститорите игнорират напълно очакваната победа на Путин на неделните президентски избори в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската рубла се намира под натиск от продажби с оглед на ескалиращото напрежение между Москва и Запада във връзка с атаката с нервнопаралитичен газ на бивш руски шпионин на британска земя.

Негативно влияние оказва и факта, че рублата, подобно на другите валути на т.нар. "развиващи се пазари", губи позиции спрямо щатския долар преди важното заседанието на Фед на САЩ на 21-ви и 22-ри март, на което се очаква ново повишаване на федералната фондова лихва с 0,25% към диапазон между 1,5% и 1,75%.

Напълно очакваната убедителна победа на Владимир Путин на проведените в неделя президентски избори в Русия не оказва влияние върху търговията на рублата. Трябва обаче да се има предвид, че предстоящият нов шестгодишен управленски мандат на Путин идва в момент на доста сериозно напрежение между Запада и Москва.

Щатският долар поскъпва в рамките на днешната търговия с 0,22% към 57,647 рубли, докато еврото нараства с 0,16% към 70,80 рубли.

В същото време фондовата борса в Москва се оцветява в червено, като деноминираният в долари индекс RTS се понижава с 0,5% км 1248 пункта, докато деноминираният в рубли индекс MOEX - с 0,47% към 2 283 пункта.

Междувременно цената за застраховане на инвеститорските експозиции в руски дългови книжа продължава да нараства и през днешната търговия, достигайки ново най-високо ниво от близо месец насам с оглед на всеобхватното осъждане на Русия от страна на Запада във връзка с атаката с нервнопаралитичен газ на бивш руски шпионин на британска земя.

Руските петгодишни CDS книжа (Credit Defalut Swaps), представляващи застраховка от фалит по отношение на руския държавен дълги, нарастват с един пункт към 109 базисни пункта, според данни на агенция IHS Markit, достигайки по този начин най-високо ниво от 23-ти февруари насам.

В същото време лихвеният спред между 10-годишните руски държавни облигации и аналогичните американски книжа се разширява с 3 базисни пункта към 175 базисни пункта (доходността на руските книжа е с 1,75% над тази на американските) - най-голяма разлика между тяхната доходност от началото на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна