Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова: С напускането на САЩ и Израел ЮНЕСКО губи своята универсалност и сила

Ирина Бокова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антисемитизмът е стар колкото света, но днес придобива нови форми – религиозен и културен антисемитизъм и екстремизъм. Това каза в интервю за "Хоризонт" бившият генерален секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която се включи в Шестия глобален форум за борба с антисемитизма в Израел.
   

"Българите имаме много красива и хубава история – историята за спасяването на българските евреи е уникална и трябва да се гордеем, но трябва да правим много повече да обясняваме, да образоваме, да възпитаваме младото поколение точно в тези принципи – на толерантност и уважение към нашите съседи, към другите. Това е една велика страница и ние трябва непрекъснато да я препрочитаме", изтъкна Бокова и сподели своята тревога от нарастването на ксенофобията и националистическите тенденции у нас. „Не трябва да смятаме, че като сме направили едно добро веднъж – с това приключва нашата мисия“, посочи Ирина Бокова.

"Винаги съм се стремяла да призовавам да не режем историята на парчета, да не режем наследството на парчета. Всеки да вземе по едно парченце – това просто не е възможно. Мисля, че Йерусалим е град, обречен да живее във взаимодействие с другите култури, с другите религии. Знам, че се преплитат много политически амбиции в този процес", отбеляза още Ирина Бокова. 

В коментар на решението на израелското правителство да напусне ЮНЕСКО тя изтъкна, че ако е универсална платформа, организацията има нужда от всяка страна-членка. "И с напускането на САЩ, и на Израел ЮНЕСКО ще загуби своята универсалност и организацията ще бъде много по-слаба", смята Бокова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени