Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лушнарев: Народната песен се намира на последната дупка на кавала

Георги Лушнарев в Музея на народното творчество
Снимка: Евелина Стоянова

"Аз влагам цялата си енергия за българската народна музика", казва големият изпълнител от Беломорска Тракия Георги Лушнарев, който с група “Шарен гердан” е обиколил и най-далечните кътчета на страната ни.

„Каквото и да говорим българския народен певец, народната песен се намира на последната дупка на кавала. Нашите институции, не говоря за радиото, благодарение на националното радио някак си народната музика се крепи. Не се помага на народния певец. Нашите управляващи не познават народните си певци. Истинските, скромни народни певци не се търсят нито на разговор, нито се канят, нито съм чул да кажат, че един народен певец е будител на държавата.“

Народният певец Георги Лушнарев е роден в края на месец октомври между двата големи празника Димитровден и Архангеловден. Закърмен е с песен в ивайловградското село Стражец. Певецът на Беломорска Тракия даде нов живот на стари и позабравени песни от родния си край. Първите си записи в националното радио прави през 1997 г., но творческата му дейност започва далеч преди тази година с известната концертна група “Шарен гердан”. С нея е обиколил и най-далечните кътчета на страната ни. Посрещали ги като скъпи гости дори и в най-малките селца и махали.

През 1959 г. родителите му Мария и Стоян Лушнареви се преместват да живеят от с. Стражец (старо име - Чукурите) в хасковското село Книжовник. Георги Лушнарев и там открива родственици - бежанци от Беломорска Тракия, от които събира стотици стари песни. Съдбата го отвежда в София, където през 1973 г. завършва висшето си образование - машинен инженер. След прослушване е одобрен от Концертна дирекция и започва концертната си дейност по покана на Павел Сираков и група “Шарен гердан”. С тази група в края на 70-те и началото на 80-те години са концертирали Вълкана Стоянова, Кайчо Каменов, Верка Сидерова и други големи имена във фолклора ни. Георги Лушнарев е бил ръководител на групите “Музикален колорит” и “Иглика”.

Първия си самостоятелен албум издава в края на 90-те години със заглавие “Песни от Беломорска Тракия” в съпровод на известните музиканти Иван Кирев - акордеон, Иван Хаджийски - тромпет, Иван Бойчев - цигулка, Емил Младенов - кларинет, и Петьо Кръстев - тамбура. Георги Лушнарев е автор на шест от песните в него.

От 2005 г. журира конкурс на името на големия северняшки певец Борис Машалов в родния му град Севлиево. На втория фестивал през 2007 г. е награден със знака на града за отлична интерпретация. Един от най-скъпите му приятели в годините остава Иван Кирев.

Георги Лушнарев посреща скъпи гости в Музея на народното творчество, който създаде.

чуйте интервюто на Евелина Стоянова с Георги Лушнарев в звуковия файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна