Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на „Дийп Пърпъл“ и „Рейнбоу“ със симфоничен оркестър под диригентството на Димитър Косев

Песните на легендарните Deep Purple & Rainbow ще прозвучат на 28 март от 19.00 часа в Държавна опера- Бургас под надслов „Children in Time“. Аранжиментите и оркестрациите са на Николо Коцев, а проектът има силен съюзник в лицето на Държавна опера Стара Загора и диригента Димитър Косев, който отбелязва:

Аз се обадих на Николо Коцев, защото той е утвърдено име не само в България, но и в целия свят. Автор е и на рок операта "Нострадамус". "Дийп Пърпъл" и "Рейнбоу" си заслужават да бъдат изсвирени пред българска публика. Песните са от периода на Ричи Блекмор, който е китарист и основател на двете групи, една емблематична фигура. Зрителите ще се насладят на Ariel, Burn, Soldier Of Fortune, Can't Let You Go, наистина песни, подложени на сериозна оркестрация. Все пак това е едно от най-трудните неща в целия проект - да се съчетае рок бандата с оркестъра.

Аз съм израснал с тази музика. Вуйчо ми е първият, който напълни плейърите ми с рок. Имах касетки на "Нирвана", Nevermind албумът. Някои групи трябваше сам да прослушам като "Куин". Те са се разпаднали в началото на 90-те години, аз съм роден 92-ра, така че не съм захранен с тази музика, но и "Куин" и "Рейнбоу" са групи, които съм свирил по клубове, заведения, гаражи. Продължавам да бъда концертиращ рок музикант, изявявам се с рок банди и тия песни съм ги свирил на една доста различна сцена преди години.  Много се радвам, че съчетавам двете ми най-любими неща - рок музиката и симфоничната музика.

Повече за проектите на Димитър Косев, за работата му с изявени музиканти, за  приключенията му в Южна Африка и за новите предизвикателства може да чуете в аудиофайла: 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна