Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърта среща на високо равнище между ЕС и Турция

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и неговият колега по европейските въпроси и главен преговарящ Йомер Челик от вчера са в морската ни столица. По-късно днес се очаква и пристигането на президента на Турция Реджеп Ердоган.

По време на срещата във Варна ще подготвим нова пътна карта относно това, което реално може да се направи. Това заяви на 21 март Мевлют Чавушоглу, цитиран от Си Ен Ен - Тюрк. Чавушоглу и Челик са провели среща на 22 март с цел подготовка на турските позиции. Техните екипи са имали работни срещи и с представители на други турски държавни институции.

Това е четвъртата среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция. Първата се състоя на 29 ноември 2015 г. Тя беше последвана от втората среща на 28-те държавни и правителствени лидери и турското ръководство на 7 март 2016 г. и трета среща на върха едва 10 дни по-късно – на 18 март 2016 г. Основният им фокус беше постигането на споразумение за ограничаване на потока бежанци към Стария континент.

На 25 май миналата година турският президент Реджеп Ердоган се срещна с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.

Турските бизнес-среди са положително настроени към срещата. Асоциацията на турските индустриалци и бизнесмени ТЮСИАД, която обединява предимно големи и проевропейски ориентирани компании, подчерта нуждата от безвизово пътуване, напредък в преговорите за осъвременяване на Митническия съюз, сътрудничество по отношение на миграцията, цифровата икономика, енергетиката, правовата държава и правата на човека. От Съюза на турските износители ТИМ акцентират върху положителния ефект от евентуално разширяване на митническото споразумение и настояват за отмяна на квотите и свързаните с транзитния превоз документи. От консервативната Асоциация на независимите индустриалци и бизнесмени МЮСИАД също призоваха за преразглеждане на визовите изисквания.

Анкара реагира много остро на заключителния документ от срещата на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки, приет в петък, в който се изказваше солидарност с Гърция и Кипър.

Очаква се по време на срещата освен двустранните отношения между Евросъюза и Турция да бъдат обсъдени и редица международни въпроси, сред които ситуацията на Балканите, в Ирак, Либия, Сирия, Палестина и други.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени