Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес отбелязваме Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея

| обновено на 26.03.18 в 13:19
4
Снимка: БТА

Потомци на тракийски бежанци отбелязват в София Деня на Тракия и 105-ата годишнина от Одринската епопея. Превземането на Одрин от българската армия през 1913-а година е решителна победа, която води до края на Балканската война.

На 26-и март България отбелязва подвига на българските воини при превземането на Одринската крепост и почитат паметта на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в България. Каля Орманджиева е потомка на бежанци от Лозенград. Семейството A се заселва в Болярово, Елховско.

„Баща ми и дядо ми са изгонени 13-а година. Като дадоха Лозенград на турците, турците казаха: "Или се потурчвайте, или да ви няма оттук", и те са се принудили да бягат, за да се опазят. Било е трудно, докато се установяват“, разказа тя.

„Българският народ да знае, че сме дали много жертви за нашата свобода и трябва да си опазваме свободата. Да бъдем независими“ - най-важният урок век по-късно.

Изтреблението, преследването и разоряването на тракийските българи е горчив урок, който не трябва да бъде забравян, заяви президентът Румен Радев. Той участва в тържественото поклонение по повод Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея.
"Паметникът на Одринската епопея ни напомни и днес, че българският войник изпълни с храброст и всеотдайност своя дълг към тракийци, но войнската доблест и непреклонност не може да изкупи слабостта на политиците както на някогашните, така и на днешните. В този славен ден на Тракия, мястото на всеки български държавник е тук, сред вас. Въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци не може да бъде премълчаван от никакви съображения. Това е въпрос на справедливост и на национално достойнство".
Денят на Тракия се отбелязва тържествено и в Хасково и Свиленград. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени