Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Пламен Павлов: Въпросът за имотите на тракийските бежанци не бива да бъде отлаган безкрайно

Дипломацията ни трябва да работи за това този въпрос да стане част от европейския списък с проблеми за решаване между ЕС и Турция, изтъкна историкът

проф. Пламен Павлов
Снимка: БГНЕС


"Нашият въпрос с тракийските бежанци съвсем не е толкова локален -  той в крайна сметка засяга един универсален човешки проблем. От друга страна защо трябва да говорим само за обезщетения -  голяма част от тези тракийски бежанци имат документи и някои от тях са останали още от времето на техните деди. Защо да не се върнат имотите на нашите бежанци? Защо Турция изключва автоматично въпроса за връщането на имотите? Това е от самото начало на българо-турския диалог на тази тема, който продължава вече повече от 100 години и винаги се отлага, винаги не му е дошло времето". Този коментар направи в ефира на "Хоризонт"  историкът проф. Пламен Павлов, като допълни, че темата за обезщетенията на българските бежанци от Турция трудно би могла да бъде част от дневния ред на срещата ЕС-Турция, която се провежда във Варна, но въпросът не трябва да бъде  заобикалян от нашата дипломация и трябва да бъде поставен в европейски контекст:

"Разбира се, едва ли във формата на тази среща, която наистина е Европейски съюз - Турция може да бъде поставен такъв на пръв поглед частен проблем, но той не бива да бъде отлаган безкрайно и трябва да бъде вкаран общо взето в европейския списък  с проблеми за решаване между Европейския съюз и Турция", изтъкна проф. Павлов:

"След като Турция обявява, поне декларира интерес, че иска да влезе някой ден в Европейския съюз, какво пречи българските граждани, които са потомци на хора, които имат собственост в Булгаркьой, в Яна, в огромен брой селища да си върнат тази собственост.  Това примерно е изключвано в предишните години - даже в самото начало на диалога, който през годините бе протакан, отлаган, обвързван с други неща, се казва, че гражданите могат да си върнат градските имоти, но хората по селата не могат да си върнат имотите.  Такъв подход не само не е европейски, той въобще противоречи на правния мир", беше категоричен Пламен Павлов, който подчерта още, че въпросът за имотите на тракийските бежанци не бива да се използва като политически коз от различни партии. 


На празника на Велико Търново  -   22 март, Пламен Павлов беше определен за почетен гражданин на старопрестолния град, основно заради работатата му за популяризиране на българското историческо наследство и за усилията му за официалното признаване на Търново за историческа столица на България. Заедно с археолога проф. Николай Овчаров, проф. Пламен Павлов започна изпълнението на проекта, наречен "Мисия България", който има за цел да представи българското историческо и културно наследство по света.  Предвидени са общо 10 лекции в различни държави, като три от тях -  в Молдова, в Русия и в Армения, вече са проведени. Тази вечер тандемът заминава за Белгия, като следват Пекин, Атина, Никозия, Будапеща, Братислава, Любляна.

"Много сериозен е този замисъл и аз искам сърдечно да благодаря на Николай Овчаров, който е инициатор на идеята, а аз съм човекът, който го подкрепя в максимална степен, защото ако ние сами не популяризираме нашето наследство, трудно е да очакваме, че някой друг ще го прави, независимо че има българисти, че има приятели на България", коментира още проф. Павлов и  благодари на българските дипломати за съдействието:

"Навсякъде организацията беше перфектна, Нашите дипломати имат изключително добро име и се ползват с невероятен престиж в съответните държави...Имаше много публика  - и университетски колеги, и студенти, и българофили, и въобще хора, които са изкушени да научат нещо за България.

Така че идеята на Николай Овчаров трябва да бъде продължена. Тя може да бъде и разширена.  Знаем, че много държави го правят, особено големите, но  и такива като Унгария, като Чехия.  Да се пропагандира наследството в добрия смисъл на думата, особено пък когато  - както ние сме в момента страна, която председателства Европейския съвет, разбира се, това е много добър повод".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.