Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в Русия в памет на жертвите в Кемерово

При трагичния инцидент загинаха над 60 души, повечето от които деца

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ден на траур е обявен в Русия в памет на жертвите на пожара в търговския център в Кемерово. На територията на цялата страна знамената са спуснати наполовина. Културните учреждения и медиите отмениха развлекателните мероприятия и предавания. Указът за обявяването на траур беше подписан вчера от президента Путин.

Спонтанни митинги в памет на жертвите имаше вчера в множество руски градове, сред които столицата Москва, Санкт Петербург, Владивосток, Волгоград, Новоросийск, Ростов на Дон. В Кемерово над 1500 души се събраха пред областната администрация и потърсиха отговорност за трагедията от местните власти. Заместник-губернаторът на Кемеровска област падна на колене пред хората и поиска прошка, както се изрази, от тези, които са попаднали в тази сложна ситуация.

Президентът Владимир Путин беше вчера в Кемерово и посочи като причина за инцидента престъпната небрежност и безотговорност.

Съдът удължи задържането под стража на управителя на центъра Надежда Судденок. Очаква се днес съдът да гледа мярката за неотклонение на техническия директор на компанията собственик на сградата. Още трима души остават в ареста. Това са служител и сътрудник на фирмата, която отговаря за противопожарната сигнализация, както и охранител, който изключил сигнала за тревога след започването на пожара.

До момента официално е потвърдена смъртта на 64 души, около две трети от които деца. Броят на безследно изчезналите се уточнява.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна