Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

История и геополитика: Династията Романови – история или переспектива

БНР Новини
Гербът на Романови
Снимка: rgia.su

Какво може да направи силната власт в държава с проблеми? Въпросът остава актуален за Русия, а династията Романови не престава да вълнува руснаците. Още Сталин върна почитта към Петър I. След рухването на комунизма последният руски цар, Николай ІІ, беше канонизиран, а острите дебати около филма Матилда, разказващ за сърдечните му увлечения, показва, че темата има силно политическо звучене. С доц. Тина Георгиева, преподавател по руска история в Историческия факултет на Софийския университет, разговаряме за Романови.
Угасването на династията на Рюриковичите предизвиква години на безвластие, отслабване на държавата и външна агресия. Изборът на всенароден събор на Михаил Фьодоров Романов за руски цар през 1613 г. поставя началото на новата династия и слага край на „Смутното време“. Династията разширява в необятни размери Русия, превръща я в империя. Но също така Романови са инициатори на модернизацията и европеизацията на страната. Династията запазва и тясната си връзка с руския народ, въплътена в самия избор на Михаил Романов от народния събор. В последните години на стара Русия се ражда идеята за народна монархия, отстоявана от т.н. „черносотници“. Възможно ли е Русия да се върне към нея?
Проследете този интересен разговор на звуковия файл.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.