Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дива зона" в галерия "Структура" - бунтът на две холандски художнички срещу клишетата

3
Клишетата, които дебнат от модните списания, се превръщат в канони за милиони млади момичета по света. Те сляпо следват кумирите си, като използват всякакви методи за трансформация - основна тема в творчеството на Лизбет Ревен.
Снимка: Лизбет Ревен

Млади момичета, които изглеждат еднакви. Унифицирани образи на женски модели от модните подиуми и списания. Срещу стереотипите, изграждани по законите на консуматорското общество въстават холандските артисти - близначките Лизбет и Анжелик Ревен в инсталация, гостуваща на столичната галерия "Структура". Те са родени в Хеерлен, Холандия през 1971 година. Работят заедно от края на 90-те години, като създават пърформанси, фотографии, рисунки, скулптури и видео инсталации. 

Сред водещите им теми е унифицирането в глобален план, наложено от стандартите на модната индустрия. „Анжелик е работила за модната индустрия в Париж като асистент на Жан-Пол Готие и още тогава забелязва, че за разлика от мъжете, носещи удобни дрехи, жените винаги трябва да изглеждат секси“, разказа Лизбет в предаването "Хоризонт до обед". 

Възприемат това, че са близначки, като отправна точка на вдъхновение и предизвикателство, като игра на природата, която те кара да се замислиш - доколко можем да бъдем индивидуални и уникални в днешния свят, пълен с клишета и готови представи, налагани от големите индустрии - от модата, медицината, фармацията, рекламата и медиите. Убедени са, че не е задължително да се следва идеалния образ, идеалния индивид. И с "Дива зона" търсят визуална провокация към публиката.

Кураторът и изкуствовед Мария Василева обясни, че инсталациите на Лизбет и Анжелик работят с вечни проблеми - кои сме ние, как се чувстваме в собствената си кожа и как се отнасяме към по-различните и другите:

"От друга страна става дума и за едни промени, които днешното време носи - едни сериозни манипулации на физическото тяло, а оттам - и на поведението на хората, на менталността, на душевността вследствие на следването на едни модели, които големите индустрии налагат. Какво се случва с човешкото тяло и как можем да запазим своята индивидуалност в тази ситуация."

Още по темата слушайте от звуковия файл.

Снимки: Ани Петрова, БНР

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна