Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георг Георгиев: България води стриктна и целесъобразна външна политика

За това по какъв начин е показала солидарност България, не би могла да говори никоя друга страна, освен Великобритания, смята зам.-министърът на външните работи

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев
Снимка: БГНЕС

Консултацията с правителството предвижда посланик Коцев да даде своя доклад, своя отчет, своята визия за това каква е ситуацията в Русия, как се вижда ситуацията през тази призма. Разбира се, правителството, министър-председателят, ако прецени да даде своите указания, своите насоки и съобразно това да бъдат уточнени и ходовете на българската държава. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев по повод решението българският посланик в Москва да бъде извикан за консултация. По Конституция Министерският съвет осъществява външната политика. Като ръководител на МС, министър-председателят има пълното право да предприеме такива действия, обясни дипломатът:

"Не виждам каквото и да е появяване на признаци на нежелание от страна на правителството да съгласува своите позиции или да бъде в унисон с всички останали институции. Напротив, винаги правителството се е отнасяло с изключително уважение и към президентската институция, и към Народното събрание като най-върховния орган в държавата, и винаги сме били в синхрон по отношение на това, което би следвало да бъде изразявано но като мнения, становища и водене на политиката. Но трябва винаги да вземаме предвид кой е източникът на тази политика и на тези решения. Оттук вече можем да си отговорим и на въпроса кой с кого трябва да се съобразява. Отново, цитирайки Конституцията, ако кажем, че външната политика се формира и води изключително от правителството, то това може да си представите, че съответно президентската институция е по-скоро тази, която би следвало да се съобрази с мненията и становищата на Министерския съвет, отколкото обратното. Това го казвам строго в реда на българското законодателство. От там нататък вече всеки как тълкува за себе си и къде намира себе си в процеса, е един съвсем отделен въпрос, за който аз не бих могъл да се ангажирам с анализа му“.

България води стриктна и целесъобразна външна политика, категоричен е Георгиев, който призова чувствителната тема да не се „превръща в арена на сблъсъци вътре в държавата“:

„България е част от решенията, които се взеха на ниво Европейски съвет, на ниво Съвет на министрите на външните работи, на ниво НАТО, така че ние по никакъв начин не сме се отделили от едното мнение на нашите партньори от организациите – ЕС и НАТО. България беше солидарна с всички свои партньори.

Мисля, че по-добре за това по какъв начин е показала солидарност България не би могла да говори никоя друга страна, освен Великобритания. Ако внимателно слушаме интервюто на нейно превъзходителство Ема Хопкинс от тази сутрин, ще видим, че Обединеното кралство много добре разчита сигнала на солидарност, който България дава. Така че не бива да има никакви тревоги и онези спекулации, които включително и вчера вървяха – че България се разграничава от НАТО, по някакъв начин уязвява своите позиции в международните организации – очевидно не са верни. Очевидно нашата държава към момента реагира изключително адекватно“.

Българското правителство успява "балансирано и с умерен подход да има своя поглед и своята позиция в чувствителната ситуация", категоричен е Георгиев. Според него всичко, което е можело да се каже за срещата във Варна,  вече е било направено.

Интервюто на Даниела Якова с Георг Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени