Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ролята на институциите при решаването на родителски конфликти

БНР Новини
От ляво на дясно: Йордан Тодоров, Явор Виденов, Анелия Торошанова и Захари Генов в студиото на предаването.
Снимка: Василена Мирчева

Явор Виденов е баща на 11-годишно момче. В началото на предаването той обясни, че е дошъл в студиото на „Законът и Темида“, за да покаже бездействието на институциите и уточни, че има петнадесет хиляди случаи като неговия.
Явор Виденов: След развода с майката на сина ми тя престана да ми дава достъп до детето и отказва да осигури спазването на режима на контакти. Тя създаде отчуждение между мен и детето, като го настрои срещу мен и му каза, че съм убиец. Отписа го от старото училище, в което го бях записал и преди да го запише в ново училище, детето не беше посещавало занятия петнадесет дена. Никой от новото училище не ме потърси. Отписа го и от всички извънкласни дейности, на които го бях записал, включително и от курса по английски език. Целта беше детето да забрави всяка връзка с мен. Институциите предприеха някои ограничени действия: например, организираха медиирани срещи, които тя редовно саботираше. Издаде й се заповед за посещение при психолог, но тя не го посещава редовно. Организираха медиирани срещи между мен и детето. На една такава среща детето ме усети близък и ме покани в училището. Майката редовно възпрепятства контактите между баща и син.
Майката Благовеста Станкова: Информацията, която Явор Виденов сподели, не беше коректна и точна. Напуснах го поради насилие – физическо, психическо, емоционално. През първите години имаше постоянен достъп до детето. Проблемите започнаха, когато детето ми разказа за физическо насилие от страна на баща му към него, започна да ходи с нежелание на срещи с баща си. В един момент отказа изобщо да ходи.
На въпрос на водещата за действията на институциите, Явор Виденов споделя, че бившата му съпруга е осъдена за насилие над детето и че в момента детето му живее с един насилник. Нито една институция не поема отговорност за това. Институциите буквално ми се подиграват, казва г-н Виденов.
Йордан Тодоров, председател на Фондация за защита правата на децата: АСП не си вършат работата и в много случаи действията им са аналогични. Пропуснати са мерки, които би трябвало да бъдат взети срещу майката. Един начин е да заплашват родителите, че ще им отнемат децата.
В предаването бе поканен за позиция и представител на Агенцията за социално подпомагане – Дирекция социално подпомагане, Слатина. Ден преди предаването водещата получи писмо от пресцентъра на АСП, в което директорът на ДСП Слатина Иванка Михайлова посочва, че при посещение на адреса по местоживеене на майката Благовеста Стоянова, тя не е била открита. „С госпожа Благовеста Станкова е невъзможно да бъде осъществен и контакт по телефона, същата не отговаря“ – пише в писмото.
Тази сутрин журналистът Анелия Торошанова отново звънна в пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане, за да покани представител на ДСП Слатина за участие в разговора. В следващо издание на предаването дискусията по темата ще бъде продължена и отново ще бъде потърсена позицията на ДСП Слатина, а също така и на Държавната агенция за закрила на детето.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени