Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврам Агов: Съмнявам се, че Пхенян ще се откаже напълно от ядрения си потенциал

Аврам Агов
Снимка: архив
 „Свидетели сме на безпрецедентно политическо раздвижване в Източна Азия. Процесът на стабилизиране на района ще бъде продължителен, но е важно какво начало се поставя“. Това заяви в интервю за предаването „Събота 150“ специалистът по история на Азия Аврам Агов в коментар за посещението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Китай.

„Интересното е, че инициативата за срещата в Пекин дойде от Пхенян след години на обтегнати отношения между двете съседни страни. Формално Китай е поканил Ким Чен-ун да посети Пекин. Това, че Китай беше първата дестинация на Ким Чен-ун като лидер на Северна Корея е символично и същевременно определящо. Съюзническите отношения между Китай и Северна Корея са в криза през последните години. Нямаше среща на високо ниво между двете държави от 2011 г. Срещата в Пекин един вид възстановява реда в отношенията между двете страни. На срещата Ким Чен-ун покани китайския си колега да посети Северна Корея и двамата лидери се съгласиха на редовни срещи на върха. Това ще затвърди подобряване на отношенията. Ким Чен-ун ще може да разчита на китайска подкрепа както в новите дипломатическите усилия в района, така и за развитието на севернокорейската икономика по модела на Китай“.

Агов припомни, че след последния тест на междуконтинентална ракета в края на миналата година Ким Чен-ун е дал индикации, че страната е приключила с ядрената си програма или поне с важен етап от програмата. Това му дава известно самочувствие и позиция да преговаря, смята той и добави:

„Санкциите и международния натиск също имат ефект, както и агресивният подход на администрацията на Тръмп и заплахата от превантивен удар. Икономическата изолация засяга Северна Корея по осезаем начин“.

За да се фокусира върху икономиката, Северна Корея трябва да си осигури стабилна международна среда, смята Аврам Агов. Според него Олимпиадата в Южна Корея е била удобен „мост“ за раздвижване на дипломацията на високо ниво в района. Агов смята, че освен с президентите на Южна Корея и САЩ, Ким Чен-ун вероятно ще се срещне и с този на Япония.

Според него след срещата в Пекин Китай ще успее да се върне като фактор в предстоящите разговори на високо ниво по темата за ядрената програма на Пхенян:

„Китай се завръща на масата след затвърждаване на отношенията със Северна Корея. Това е важен сигнал, че всичко, което се случва на Корейския полуостров, засяга Пекин и Си Цзинпин няма да стои отстрани като наблюдател“.

Според Аврам Агов ядреното разоръжаване на Северна Корея донякъде е постижимо, но това ще е много дълг път. „Съмнявам се, че Пхенян ще се откаже напълно от ядрения си потенциал на този етап“, каза той и добави:

„Замразяване, съкращаване и забрана на всякакъв износ на компоненти на ядрената и ракетни програми са по-постижими цели. В дългосрочен план ядрено разоръжаване е възможно само в рамките на нови стратегически условия и режим на сигурност в региона“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна