Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словаците подозират, че убийството на Ян Куциак може да е свързано с управляващата партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В словашкото общество остават подозренията, че убийството на разследващия журналист Ян Куциак може да е свързано с управляващата партия. Това мнение изрази за "Хоризонт" Зузана Кепелова – журналист от най-тиражирания вестник в страната "СМЕ". По думите ѝ, след покушението уважението на хората към журналистите е нараснало.

"Разбира се, че ситуацията се промени, но част от тази промяна беше в наша полза. Журналистите станаха някак си по-уважавани и по-закриляни от обществото тук. Обидните имейли и коментари под статиите от страна на читатели вече не се пишат. По някакъв начин журналистите станаха – не бих казала чак „недосегаеми”, но вече не са главната мишена на критики. Хората проявяват това разбиране към нас, че работим в полза на обществения интерес и ако има врагове, то това са политиците".

Кепелова коментира и какво е отношението на медиите към разкритията на убития журналист:  

"Разкритията бяха публикувани два-три дни след като телата на Ян и приятлеката му Мартина бяха намерени. Идеята беше да бъдат публикувани масово – във всяка печатна и онлайн медия в Словакия. Бяха преведени и публикувани в чужди издания като "Политико" и в италианския "Ла Република", защото италианците също са замесени в случая. Най-интересният сюжет от историята е трафикът на кокаин. 
Светлината пада върху две фамилии италиански бизнесмени, които използват държавни средства и еврофондове, за да финансират бизнеса си в Словакия. Ян беше направил нещо като карта, която описва потока на парите и цялата тази схема с еврофондовете. Тези италиански бизнесмени развиват земеделски бизнес, най-вече в Източна Словакия. 
Политическата връзка е, че италианските бизнесмени работят заедно с местни активисти на партията СМЕР в Източна Словакия. Например с бившия кмет на град Прешов".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна