Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията "Фокс" на Мърдок предлага юридическо отделяне на "Скай нюз", за да разсее опасенията на регулатор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията на Рупърт Мърдок 21st Century Fox Inc. обяви във вторник, че обмисля юридическото отделяне на Sky News от медийната групировка Sky, за да разсее опасенията на британския регулатор относно независимостта на новинарския гигант на известния милиардер.

21st Century Fox Inc. също така посочи, че може да продаде 24-часовия новинарски канал на "Уолт Дисни", ако бъде одобрена офертата му за придобиване на 61% от компанията, която вече де факто не притежава, независимо от това дали "Дисни" ще продължи процеса по придобиване на активите на Twenty-First Century Fox.

Трябва да се има предвид, че през декември 2016-а година компанията Fox се съгласи да закупи цяла европейска групировка за платена телевизия Sky, но сделката беше забавяна многократно от британското правителство и регулаторните органи на Острова.

Fox вече притежава 39% от европейската платена телевизия и преди време предприе стъпки, които да гарантира независимостта на телевизионния новинарски канал Sky News, ангажирайки се с неговото финансиране за десет години напред и със създаването на независим съвет на директорите.

"Ние работихме усърдно със CMA (британския орга, отговарящ за конкуренция и пазарите)", обяви във вторник 21st Century Fox Inc. "Ние вярваме, че подобрената защитна стена, която предложихме, за да запазим редакторската независимост на Sky News, обхваща подробно и конструктивно изразените опасения от страна на британския регулатори CMA", допълниха от компанията.

Предложението включва отделянето на Sky News от групировката Sky и гарантиране на нейната оперативна независимост за срок от 15 години, както и гарантиране на нейното финансиране от страна на 21st Century Fox Inc.

Тези мерки имат за цел да адресират опасенията на британския регулатори CMA през януари, когато беше посочено, че сделката (по придобиване на останалите 61% от цялата групировка Sky) ще бъде против обществения интерес и че това ще доведе до много силно влияние върху британската медия от страна на фамилията на Рупърт Мърдок.

Любопитно е да се отбележи, че през февруари компанията Comcast Corp. обяви, че планира да отправи оферта в размер на 22,1 млрд. паунда (около 31 млрд. долара) за закупуването на останалите 61% от Sky, надвишавайки съществено офертата на Fox, която беше в размер на 16 млрд. паунда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна