Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предимно неутвърдени имена са авторите на новата българска драматургия

Снимка: БГНЕС
„Животът на младите хора“ и „комедията“ са двете основни теми в пиесите, които са номинирани за „Аскеер“ в категорията „Съвременна българска драматургия“. Това е най-младата категория на наградите за постижения в театралното изкуство. Тази година за 14-и път „Аскеер“ ще бъде връчен на най-добрия драматургичен текст, поставен на сцена в периода април 2017 - 31 март 2018г.  На номиниране са подлежали 18 драматургични текста, като 10 от тях са поставени на софийска сцена, а останалите в театри извън столицата.

За наградата ще се борят „Изход“ от Йоана Мирчева, поставена от Гергана Димитрова в Университетския театър на НБУ; „Закачане“ по текст на Неда Соколовска, постановката също е нейна и се играе в Театър „София“ и „Цветът на дълбоките води“ от Оля Стоянова, постановка Бойка Велкова, НТ „Иван Вазов“.

Пътят, в който беше затънала българската драматургия в последните години, като че ли се отвори и каруцата ѝ започна да излиза от кръстопътя, на който се намираше, каза Теодора Димова. Предимно неутвърдени имена са авторите на новата българска драматургия, каза на свой ред Пламен Дойнов.

Академията приема за валиден текстът, изпратен в писмен вид, а не сценичния му вариант, защото присъщо за това изкуство е да променя първообраза безгранично, отбеляза председателят на Фондация Академия „Аскеер“ Милен Миланов. Наградите за постижения в театралното изкуство ще бъдат присъдени на 24 май в Театър „Българска армия“.

Чуйте повече в репортажа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна