Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Димитрова: Роботът Роберта помага на децата да усвояват нови знания

Лейре Озаета: Роботът успява по прост начин да общува с децата по човешки начин

Мая Димитрова
Снимка: Ани Петрова

Специален робот ще помага на децата със специални потребности. Това ще стане в рамките на проект на БАН, който е за 4 години и е по програмата на „Мария Кюри“ на „Хоризонт 2020“.

Роботът Роберта е вторият, който БАН закупи от Института по роботика във Франция. Роберта говори, пее, танцува, разказва приказки. Тя ще помогне на децата и да общуват по-лесно с приятелчетата си. По-големият брат на Роберта е Роби. Той също е закупен от БАН. Тези роботи са създадени изключително и само за деца, но станаха толкова популярни, че могат да бъдат видени по цял свят да помагат на възрастни, на хора с комуникативни проблеми, на хора, които желаят просто да си имат приятел, каза в „Преди всички“ доц. Мая Димитрова от Института по роботика към БАН.

„В нашия проект използваме роботите да помагат на децата да усвояват нови знания и умения. Фокусът е върху социалните умения на дечица, които са в изолация или имат проблеми в общуването. Роберта може да бъде програмирана така, че да проявява поведения, които създават у детето усещане за емпатия, за разбиране. Роботът може да бъде много търпелив, да изслушва много добре. Програмируемите възможности са много големи“, каза доц. Димитрова.

Докторантът Лейре Озаета, която участва в програмирането на Роберта, каза в интервю за „Преди всички“, че роботът успява по много прост начин да създаде комуникацията с децата по един човешки начин.

Роберта говори на доста езици, близо 70, но не и на български.

„Понякога тя говори на български с доста силен британски акцент, защото английският е заложен в нашата версия. БАН има оферта от фирмата – производител на Роберта да разработи система за обработка на естествен език, за да бъде внедрена в бъдеще в тези роботи. Съвсем в начален стадий на преговори сме, но такава възможност има“, поясни доц. Димитрова.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Лора Търколева с доц. Мая Димитрова и Лейре Озаета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна