Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шпигел": От документ на ЕК става ясно, че сделката на ЕС с Турция за бежанците може да се провали

Снимка: ec.europa.eu

Има документ на ЕК, от който става  ясно, че сделката на ЕС с Турция за бежанците може да се провали. Това се твърди в публикация на германското издание "Шпигел". Не всички членки на общността смятат да платят втората част от паричната помощ за Анкара, въпреки че се договориха за това на срещата с Ердоган във Варна, се казва още в публикацията.

Договорът между Европейския съюз и Турция беше сключен преди две години. Според него при затваряне на границата Анкара ще получи помощ от 6 млрд. евро на два транша, които се плащат по схемата една трета от ЕС, две трети от страните-членки, като всяка членка плаща сума според броя на населението и бюджета си. 

Разследване на сп. "Шпигел" и медийните му партньори от Мрежа за европейско разследващо сътрудничество обаче показва, че далеч не е сигурно кой ще плати втората сума от 3 млрд. евро. Журналистите са се добрали до документи и кореспонденции на Брюксел с държавите-членки, в които се спори за това дали въобще да се превежда тази сума. Много страни-членки направо отказали да се включат във втория транш. Като причина посочили неизпълнение на договор от страна на Турция, която се ангажирала с част от парите да построи училища и болници, но засега не го е направила. 

В общо писмо до Брюксел Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия настояват вторият транш да се плати изцяло от бюджета на ЕС. Юнкер е отхвърлил предложението им. В резултат на това и на липсващата прозрачност при управлението на парите, отпуснати на Турция, някои страни-членки дори заплашили, че ще излязат от договора с Турция. 

В същото време от документите става ясно, че Анкара си прави планове дори и за трети транш пари от Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!