Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елисавета Йорданова: Шевиците са израз на вярванията и разбиранията ни за вселената

Авторският албум на Йорданова „Приказки в шевици“ съдържа 70 схеми на български шевици

Снимка: БГНЕС, архив

Красотата и гениалността на българската шевица са вдъхновяващи и стоят в основата на авторския албум на Елисавета Йорданова, озаглавен „Приказки в шевици“ и съдържащ седемдесет схеми на български шевици.

„Самата шевица те грабва със своята красота и магия", признава графичната дизайнерка, която още като дете се е научила да плете на една кука от баба си и от няколко години работи по този начин, като втъкава в изделията си мъниста и използва и символи от българските шевици.


„В шевицата са вплетени символи, които са свързани с познанията, разбиранията и вярванията на хората за света, за вселената", разказва Йорданова. Според нея днес шевиците са позабравени, но интересът към тях се възстановява и показателно за това е наличието на множество фейсбук групи за шевици, символика и везба:


„Това нещо се възражда и все повече млади хора започват да се интересуват и да се вълнуват. И когато човек започне да бродира български шевици, той непременно започва и да се увлича по символиката на тези гениални и премерени изображения, които разказват цели истории по дрехите на предците ни“.


Още за древните символи елбетицата, канатицата, свастиката и за костенурките, носещи света, както и за техните значения в световната и българската традиция и в шевиците можете да чуете в звуковия файл от разговора на Диана Дончева с графичната дизайнерка Елисавета Йорданова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна