Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийското правителство е постигнало споразумение с бунтовниците, контролиращи град Дума, да го напуснат

Руското външно министерство определи като "фалшиви предположения" информациите за химическа атака на сирийските правителствени сили срещу Дума

| обновено на 08.04.18 в 16:11
Дума, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Режимът в Сирия обяви, че е постигнато споразумение за евакуирането на бойците на групировката "Джаиш ал Ислам" от град Дума - последният бастион на бунтовниците край столицата Дамаск. Евакуацията трябва да бъде извършена в идните 48 часа, съобщава сирийската агенция САНА.

Градът е подложен на масирани бомбардировки и  бе съобщено за предполагаема атака с химическо оръжие, като според някои информации броят на убитите може да е надхвърлил 100 души.

Турция обяви, че има "сериозни предположения", че зад атаката стои режимът на президента Башар Асад. В социалната мрежа "Туитър" президентът на САЩ Доналд Тръмп изтъкна, че руският му колега Владимир Путин и Иран носят отговорност заради подкрепата си за Сирия.

И Русия, и правителството на Асад отричат обвиненията. Руското външно министерство определи като "фалшиви предположения" информациите за химическа атака на сирийските правителствени сили срещу Дума. Според ведомството дезинформацията е "щит за терористите", които се намират в града. 

Папа Франциск осъди последните събития в Сирия и призова военните и политически лидери да изберат пътя на преговорите, който да донесе мир, а не смърт и разрушение.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени