Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отричат за ракетен удар по сирийско военно летище, Франция - също

| обновено на 09.04.18 в 11:03
Снимка: БТА

Френската армия не е бомбардирала базата на сирийския режим Т-4, разположена в района между Хомс и Палмира. Това заяви генералният щаб на френските въоръжени сили, предаде Франс прес. 
Френският президент Еманюел Макрон обяви вчера "че се координира" с американския си колега Доналд Тръмп относно действията, които ще бъдат предприети в отговор на предполагаемата химическа атака, извършена на 7 април в град Дума в Източна Гута. 

По-рано днес говорител на Пентагона, както и още един американски представител, отрекоха да имат нещо общо с удара, нанесен по военната база в Сирия. Русия и сирийски военни представители твърдят, че ударът по сирийската военна база е нанесен от израелската армия.

Американското опровержение идва след съобщение на сирийската държавна телевизия, че рано тази сутрин са били чути мощни експлозии на голямото военно летище Т-4 край сирийския град Хомс.

Агенция САНА веднага изказа подозрение, че се касае за ракетен удар, нанесен от САЩ. Вчера президентът Доналд Тръмп предупреди Дамаск, че „ще плати висока цена“ за атаката с отровен газ срещу държания от бунтовниците град Дума недалеч от сирийската столица.

САНА съобщи още, че сирийската противовъздушна отбрана е реагирала на атаката срещу военното летище край Хомс и е свалила осем ракети и че има жертви сред сирийския военен персонал на летището. Агенцията твърди за „няколко убити и ранени“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна