Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Скрипал е изписана от болницата

| обновено на 10.04.18 в 14:36
Юлия Скрипал
Снимка: БТА


Юлия Скрипал е изписана от болницата, съобщиха британски медии. Тя и баща й - Сергей Скрипал, бивш руски двоен агент, бяха отровени с невропаралитичното вещество "Новичок" в британския град Солсбъри миналия месец.

Би Би Си съобщи, че 33-годишната Юлия е била изписана още вчера и след това откарана до охранявано място. 66-годишният й баща е все още в болницата в Солсбъри, но състоянието му се подобрява бързо. 

Днес лекарите дадоха пресконференция. Кристин Бланшард - заместник изпълнителен директор на болницата в Солсбъри, официално съобщи, че Юлия е изписана. Лечението й обаче продължава, добави тя. Бланшард не даде подробности за лечението и състоянието на Юлия и баща й, но обясни как нервнопаралитичният газ засяга човешкия организъм. Тя наблегна особено на симптомите, сред които са халюцинациите. Големият въпрос остава доколко е засегнат мозъкът и дали потърпевшите ще бъдат в състояние да бъдат пълноценни свидетели в разследването. 

Племенницата на Сергей Скрипал - Виктория, която е в Москва, бе цитирана днес, че се е опитала да контактува с Юлия, но без успех. Тя е изразила мнение, че Великобритания ще настоява Юлия да получи убежище на Острова. 

Юлия Скрипал и баща й бяха в критично състояние почти месец, но в края на миналата сeдмица от болницата заявиха, че с всеки изминал ден състоянието им се подобрява. Миналата седмица Юлия разпространи изявление, в което посочи, че здравето й от ден на ден укрепва. РИА Новости съобщи, че тя е подала молба за политическо убежище във Великобритания. От своя страна от руското посолство в Лондон поиска от британските власти дoказателства, че Юлия Скрипал действа по своя воля. 33-годишната дъщеря на бившия руски шпионин Сергей Скрипал беше изписана от болницата в английския град Солсбъри, след което е била отведена на "сигурна локация". Състоянието на нейния баща също се подобрява, потвърдиха от лечебното заведение.  


Отравянето им предизвика безпрецедентен дипломатически скандал между Великобритания и Русия. Редица държави в това число и от ЕС обявиха за персона нон грата руски дипломати. Москва отвърна с ответни мерки, като отрича да е участвала в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал.


Още по темата чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна