Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка не планира мерки за ограничаване на спада на рублата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската централна банка не планира да въведе каквито и да било мерки, целящи да намалят волатилността (резките колебания) на курса на рублата на валутните пазари, съобщи във вторник първият заместник-председател на банката Сергей Швецов, предаде агенция РИА, цитирана от Ройтерс. Според него ситуацията с рублата е "задоволителна и адекватна".

Коментарите са факт, след като руската рубла се обезценява драматично за втори пореден ден на търговия с около 4% спрямо щатския долар, достигайки най-ниски нива от декември 2016-а година от над 63,00 рубли за един долар в резултат на масираните разпродажби на руските капиталови пазари след новия набор от санкции на САЩ спрямо Русия.

Руският финансов министър Антон Силуанов пък беше цитиран да казва, че властите в Москва ще предприемат всички необходими мерки, за да минимизират негативното влияние на допълнителните американски санкции върху руските пазари и компании. Той също така отбеляза, че неговото министерство не планира да променя начина по който купува валути за попълване на държавните резерви според действащите фискални правила.

Говорител на Кремъл пък заяви, че Русия няма да се подаде на натиска на Запада.

"Свидетели сме на доста негативни движения на руските финансови пазари, като тези движения са както отчасти емоционални, така и отчасти се дължат на тенденциите на пазарни корекции в световен план", посочи той и допълни: "Не е уместно да се вземат прибързани решения относно санкциите на САЩ, като Русия не се отказва от дипломатическите си усилия. Позицията САЩ и на други държавни относно информациите за атаки с химическо оръжие в Сирия не е конструктивна".

Неговите коментари, че тенденциите на руските борси отразяват световните пазарни тенденции, не изглеждат много убедителни с оглед на факт, че акциите, търгувани в Москва се намират под силен натиск от продажби за втора поредна сесия на фона на днешен добър ръст на борсите по цял свят.

Руският фондов индекс RTS, който е деноминирани в долари, се понижава във вторник с близо 2% след вчерашен негов срив с над 10 на сто. В същото време основните фондови индекси на борсите в Азия и Европа регистрират повишения в резултат на днешната реч на китайския президент Си Цзинпин, като най-здрав ръст бележат фючърсите на трите основни американски фондови индекса преди старта на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA нарастват с близо 300 пункта (скок с 1,25%), на S&P500 - с 1,14% и на Nasdaq100 - с 1,45%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна