Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Инджов, преподавател по публични комуникации във Великотърновския университет:

Разпалването на страха от мигрантите се превърна в стратегическо оръжие на Орбан

Виктор Орбан отново спечели парламентарните избори в Унгария с внушително мнозинство.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз хем размахва пръст на Виктор Орбан и неговите политики, хем си затваря едното око, когато това се налага. Това създава неблагоприятен имидж на самия ЕС сред прогресивно и критично мислещите европейци. Така смята доц. Иво Инджов, преподавател по публични комуникации във Великотърновския университет. В предаването "Нещо повече" той очерта параметрите на печелившата унгарска формула, с която Орбан спечели категорично трети мандат.
   

Разпалването на страха от мигрантите се превърна в стратегическия лозунг, в стратегическото оръжие на Орбан и неговата партия ФИДЕС в тази предизборна кампания и далеч преди нея, подчерта Инджов:

"В едно общество, което няма опит с мултикултурализма и е живяло изолирано почти пет десетилетия по времето на комунизма, в едно общество, което иска да реабилитира националната си държава в периода на демократичен преход това не е трудно да се случи, макар че и други фактори повлияха на тази впечатляваща победа на Орбан. /.../ Заиграването с раждаемостта, припомнянето на ценности като семейството, привличането под крилото на унгарската държава на граждани с унгарски корени от съседните страни, е една целенасочена политика на реабилитиране на националното, на унгарското, което да бъде противопоставено на външните заплахи. В това отношение Орбан, който иначе не е харизматичен лидер, се справя много добре."

Инджов обърна внимание на недобрата кондиция на социалистическата партия, която до неотдавна беше основният противник на формацията на Виктор Орбан. "Социалистите в Унгария, по подобие на социалистите в други страни от Източна Европа се дискредитираха, защото дълго време не провеждаха отличаваща се социална политика и сега „закономерно си ближат раните“, посочи преподавателят.

Да не забравяме, че Унгария се намира в Централна Европа, на кръстопът и кръстосва много бизнес интереси, макар че е малка страна, припомни доц. Инджов и допълни:

"Големият западен бизнес демонстрира двоен морал в Унгария – не се интересува от състоянието на медиите, на съдебната система, на човешките права. Водеща е печалбата и това е факт. Но икономическата картина в Унгария не е толкова идилична – от 2010 година насам, когато Орбан дойде за втори път на власт, между 700 и 800 хиляди, предимно млади унгарци са напуснали страната в търсене на по-добри перспективи и като знак на протест срещу провежданата политика."

И в България има прехласване и предоверяване на една партия в лицето на ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, и Борисов, и Орбан имат силно и безкритично представено присъствие в медиите. България и Унгария са малки страни със сходно минало, имат и еднакви страхове, но в България процесите не са така изострени, коментира Иво Инджов, изброявайки някои паралели между България и Унгария.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна