Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд в Пазарджик ще заседава по делото за радикален ислям

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Пазарджик заседава отново по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и други 13 души, обвинени в разпространяване на идеите на групировката "Ислямска държава".
     

Обвинението се представлява от трима прокурори. Към момента не е ясно дали на заседанието ще присъства прокурор Недялка Попова, която бе обвинена в дискриминация след изказване, че "когато мюсюлманите станат 30% от населението у нас, държавата ни е застрашена". По този повод КЗД образува производство срещу главния обвинител по двете ислямски дела в Пазарджик, а главният прокурор Сотир Цацаров определи изказването като недопустимо.

Прокурор Попова уточни, че е коментирала единствено обвиняемите мюсюлмани и техните последователи. Атаките срещу нея са обясними, още повече, че във Висшия мюсюлмански съвет има и обвиняем по т.нар. "мюсюлманско дело".

В интервю за "Хоризонт" Амхед Муса се оплака, че е бил употребен от партии. Той твърди, че преди 2005 година е събирал гласове от ромския квартал Изток в полза на политически формации и кандидати за депутати и кметове. 


В същото време свидетелят по делото срещу  Муса Райко Живков твърди, че при отктриването на джамията "Абу Бекир" в квартала са присъствали предатавители на различни институции. 

"Всичко е мръсна политика и аз съм техен продукт," казва Муса, а на въпроса коя партия се е възползвала най-много от него, заявява:   "Който казва, че е турчин или мюсюлманин, при него идва ДПС. Арлин Антонов е единият, който съм работил за него." 
Той обяснява защо главното мюфтийство като че ли се е отрекло от него:  "Може би защото не им събирах гласове за ДПС. С Пеевски заедно дойдоха, имах покана, отказах.", но в същото време посочва, че при откриването на дджамията "Абу Бекир" е имало предатавители на мюфтийството: "Хаджи Мустафа беше там. Селим Мехмед беше, той беше висш духовен съветник."
"Присъстваха абсолютно всички институции и държавни, и общински, в лицето на кмета, областния управител окръжния прокурор, шефът на РДВР, бившият кмет Иван Колчаков. Колчаков беше подарил килим," допълва свидетелят по делото срещу Муса Райко Живков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна