Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е добрият стопанин според Платон, Ксенофонт и Аристотел

В българската икономика има един домашно-битов пласт, който на практика е неизследван

Снимка: pixabay.com

"Икономика: Платон, Ксенофонт, Аристотел" е ново издание, събрало текстове на тримата древни мислители, които представят първообраза на икономическата теория. Книгата ще има официална премиера днес в Нов български университет, а в ефира на "Хоризонт" я представи д-р Георги Гочев, класически филолог, преводач и публицист. "И в античността са мислили за икономиката до голяма степен като нас", изтъкна Гочев и допълни:

"Но ние може би забравяме, че икономиката, преди да бъде наука за глобалните пазари и разбиране за някаква много сложна система за задоволяване на потребности, задава два много важни въпроси и именно тях повдигат и античните мислители. Първият въпрос е какви са ми потребностите, какво искам и как мога да задоволя тези потребности. И вторият въпрос, който действително и на нас ни е близък, е как мога да управлявам своя дом, как да си подредя дома. И като казвам дом, нямам предвид само това как да си подредя дома като предмети, а как да си подредя дома като отношения, като човешки отношения. Именно това прави добрият стопанин. Добрият стопанин е този, който си е подредил дома най-напред".

В книгата читателите могат да намерят интересен диалог по тази тема: "Кой е добрият стопанин" - текст, който предава 
разговора между Сократ и един от най-богатите атиняни на онази епоха, 5-ти век преди Христа.

В изданието може да се намерят и текстове за брачното съжителство:

"Защото в рамките на това, което античните хора наричали икономика, влизали и брачните отношения. Ние днес изобщо не бихме поставили икономиката в брака".

"Тези текстове аз смятам, че са много близки по някакъв начин до българския живот. Ще кажа защо. Защото в българския живот и в българската икономика има един домашно-битов пласт, който на практика не е изследван. Ние, за разлика от много други хора в други държави, живеем много все още в домовете си - живеем много свързани с едни малки стопанства, образували се около главните фигури в нашите домове, но тази част изобщо не се изследва. /.../ Това не е голямата глобална икономика, за която пледират икономистите - това е малка домашна икономика, която съществува в България, и тези текстове могат да помогнат за нейното разбиране добре. Аз вярвам в това". 

Повече по темата може да научите от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени