Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски вицепремиер: "Сименс" не е вече надежден партньор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският заместник министър-председател Аркадий Дворкович заяви, че на "Сименс" повече не може да се гледа като на надежден партньор след сблъсък между голямата германска индустриална групировка с руски компании, съобщи в петък агенция РИА "Новости", цитирана от Ройтерс.

През миналата година от "Сименс" поискаха връщане на произведени от компанията газови турбини, които бяха изпратени на анексирания от Русия полуостров Крим в нарушение на санкциите на Европейския съюз.

Това стана факт, след като ЕС и САЩ наложиха санкции на двама руски високопоставени представители на министерството на енергетиката и на две руски компании, участващи в доставянето на турбините в Крим.

"Как можем да работим занапред със "Сименс" след това, което направи компанията, налагайки на практика санкции на нашите колеги? За съжаление, те ("Сименс" – бел.ред.) вече не могат да бъдат наш надежден партньор", цитира РИА изказване на Дворкович на форум в Красноярск.

"Ние все още работим с тях, защото вярваме, че нашите колеги имат време да се променят и се надяваме на такава промяна, но те могат да предадат нашето доверието", допълни руският вицепремиер.

На този етап от "Сименс" оказват коментар.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени