Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Щефен Шмид: Доналд Тръмп може да не остане на поста си до ноември

| обновено на 14.04.18 в 10:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийската криза и нарастващото напрежение между Съединените щати и Русия идва в момент на сложна вътрешнополитическа ситуация за президента Доналд Тръмп. През ноември американците ще гласуват на междинните избори за Конгрес, за които много анализатори прогнозират победа на демократите.  Според проф. Щефан Шмид от Iowa State University коментира, че дотогава предстоят много събития, след които настоящият стопанин на Белия Дом да го напусне:

"Много е странно, че ние все още говорим за избори, които приключиха преди повече от година в Съединените щати с победата на Доналд Тръмп. Още от тогава се говори за намесата на руснаците чрез социалните мрежи. Спомняте си и ситуацията около другия кандидат Хилъри Клинтън и негативната кампания около. Доказателствата сочат, че руснаците наистина са имали интерес в тази посока. Истината е обаче, че имаше още много други фактори, които доведоха до този резултат. Погледнете резултатите - Хилъри Клинтън можеше да спечели в три от щатите, но тя не направи никаква кампания там. Следователно - хората гласуваха за Тръмп. Няколко седмици преди изборите стана ясно, че мейлите на бившия държавен секретар Хилъри Клинтън бяха следени от ФБР. Голяма част от американците изобщо не харесваха Клинтън и да се твърди, че само руската намеса е причина за резултата от президентските избори в полза на Доналд Тръмп ми се струва прекалено. Може да е изиграло малка роля, но със сигурност не е било ключовият фактор". 

Според Шмид, скандалът с "Фейсбук" се появява сега заради съвпадение във времето, а не целенасочено

„Събраната информация е предадена на професор във Великобритания, а той от своя страна я е предоставил на "Кеймбридж Аналитика" - компанията, която се занимава с обработка на база данни. Разкритието по въпроса доведе до скандала около "Фейсбук", но аз не съм сигурен, че ние можем да заключим, че това има нещо общо с изборите тази есен. Знаете, че разследващите служби отдавна се тревожат изключително много за огромното количество информация, което "Фейсбук" събира. Преди две - три години Конгресът предупреди компанията да не го прави и да пази правото на хората личните им данни да останат в тайна. Това беше още по времето на Барак Обама. Затова изобщо не съм убеден, че това ще повлияе на изборите през 2018-та година“.

На въпрос дали може да бъде направен паралел между поведението на Доналд Тръмп спрямо Сирия и скандала около Сторми Даниълс и действията на Бил Клинтън в Югославия, за да прикрие скандала с Моника Люински, експертът отговори:

"Това е много интересна спекулация. Политиците са доста умни и те винаги искат да отвлекат вниманието на публиката от събития, които не им харесват. Събитията в Сирия са много по-сложни от ситуацията в Югославия. Все пак тя не беше кой знае каква военна сила, а и руснаците не бяха там с модерна военна техника, авиация, дронове, бомбардировачи и ракети. Югославия беше много по-лесно да бъде ударена от страна на президента Клинтън и съюзниците от НАТО. Сега нещата са много различни. Президентът Тръмп казва, че не иска да разкрива какво възнамерява да прави и след това именно той го разкрива - демонстрира военна сила и готовност да я използва. Знаете ли, винаги съм го казвал - ноември все още е много далеч. Тогава вероятно ще са се случили събития, за които дори не можем да предположим. Иначе - медиите няма да престанат да се занимават със сексуалните връзки на президента Тръмп. Хората обичат истории за богати мъже и красиви жени. Евентуални действия на президента Тръмп няма да отместят вниманието от това. Бих казал, че случващото се в Сирия е човешка трагедия, но тя със сигурност няма да направи по-малко интересно за хората това, което се случва около Тръмп, Сторми Даниълс или адвоката на Тръмп, чийто офиси бяха обискирани от ФБР.

Не е "чудесно" за републиканците да имат президент, който е толкова противоречив и винаги в действията си създава притеснения с неговите лични възгледи или изразената от него ярост. След почти всяко негово изявление, трябва да излиза някой и да обяснява, че не - всъщност той няма да го направи. Когато говорим обаче за предизборна кампания, никога не трябва да забравяме, че тя е на базата на качеството на кандидатите. Ако републиканците издигнат такива кандидати, които се харесат на избирателите и представят програми с обещания, които се одобряват от хората, на демократите ще им е по-трудно. Аз лично мисля, че демократите ще се представят добре на изборите и със сигурност ще подобрят резултата си от предишните избори, особено - в Камарата на представителите. Те имат много добри представители и в момента. В същото време при републиканците имат много хора, които се пенсионират или напускат. Най-важният републиканец в Камарата - той е нещо като министър - председател, ако имахме такъв, председателят Пол Райън обяви, че няма да се бори за място на изборите през ноември. Това е много важно решение, а и изправя републиканците пред ситуацията да търсят нов лидер. Също така това означава, че той не одобрява политиката на Доналд Тръмп. Това мнение се споделя от много републиканци.

Именно затова казвам, че ноември все още е много далеч. Ще видим дали Доналд Тръмп ще бъде президент тогава.  Той е в много трудна ситуация с всичките неща, които се случват около него и най-вече разследването за неговите финансови операции и нещата, които той или неговите хора може да са направили с Русия. Всички тези неща около изборите и скандала с актрисата са изключително сериозни за Тръмп. Освен това той е много ядосан на действията на специалния прокурор Мълър. Тръмп заяви, че може да го уволни и че е посъветван от близки до себе си, че има право да направи подобно нещо. Може би вашите слушатели си спомнят скандала около Ричард Никсън, наречен "Уотъргейт". Той подаде оставка заради сигурната процедура по импийчмънт. Сега сенаторите тук, едни от най-важните републиканци, казват, че ако президентът Тръмп уволни Робърт Мълър, това ще бъде краят на неговото президентство".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна