Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СС на ООН се събра по искане на Русия, за да обсъди въздушните удари срещу Сирия

Русия внесе в Съвета за сигурност проект за резолюция, осъждаща нанесените тази нощ от Съединените щати, Великобритания и Франция удари по Сирия

| обновено на 14.04.18 в 19:20
Снимка: БТА

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните-членки да спазват международното право. Това стана на свиканото по искане на Русия заседание на Съвета за сигурност на ООН, след нанесените тази нощ срещу Сирия въздушни удари от САЩ, Франция и Великобритания. Русия внесе проекторезолюция, осъждаща техните действия.
Гутериш настоя за спазване на международното право и хартата на ООН в този критичен момент, включително и забраната на химическите оръжия. Той поднови призива си за разследване и установяване на атаките с химическо оръжие в Сирия.

Агенция Франс цитира внесената от Русия проекторезолюция, в която се изразява "голямо безпокойство" от "агресията" на западните сили срещу суверенна държава, която нарушава "международното право и Устава на ООН". Проектът на документа бе разпространен малко преди Съветът за сигурност да се събере извънредно в 15 ч. по Гринуич (18 ч. българско време) по искане на Русия.
Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя поиска гласуването по текста да се състои в края на заседанието.На практика обаче няма шансове резолюцията да бъде приета. Трите западни сили, нанесли ударите по Сирия, имат право на вето в Съвета за сигурност, а така или иначе е малко вероятно проектът да събере подкрепа от девет гласа, при каквато ще се наложи САЩ, Франция и Великобритания да го блокират, отбелязва Франс прес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна