Eмисия новини
от 14.00 часа

Стойчо Стойчев: Трябва да има процес на очистване в целия български политически живот

СДС от партия се е превърнала в частна фирма на Божидар Лукарски, коментира политологът Стойчев

Стойчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

"СДС от партия се е превърнала в частна фирма на Божидар Лукарски, чието председателство беше пагубно за СДС“, коментира в „Преди всички“ политологът Стойчо Стойчев.

Скандал и физически саморазправи провалиха вчерашното заседание на Националния съвет на СДС, което трябваше да вземе решение за политическото бъдеще на партията. 

Вместо политически решения, включително за евентуално участие в консервативно-патриотичен съюз, за какъвто настояваше председателят на СДС Божидар Лукарски, се стигна до физически сблъсъци.

Трябва да има процес на очистване в целия български политически живот, каза още Стойчев.

„Като изключим факта, че по някакъв вид инерция СДС беше включено в обединителните процеси в т.нар. „старо дясно“ и успя с „Реформаторския блок“ да влезе в предишния управленски мандат, това само показва несъстоятелността на председателството в момента в СДС. Ако г-н Лукарски продължи да бъде председател на партията, нищо чудно тя да последва примера на ДЕОС и да се саморазпусне. Аз смятам, че трябва да има някакъв процес на очистване, не просто вътре в тези партия, ами въобще в българския политически живот, защото не е само СДС партията, която е до такава степен маргинализирана, че се е превърнала в клуб на някакви хора, които нямат практически никакво влияние в обществото“.

От „старото дясно“ от „Реформаторския блок“ в момента „Да, България“ като че ли е най-влиятелна, каза той и подчерта, че не трябва да се изключва и ДСБ.

„Двете формации, както става ясно вървят към доста плътно обединение, може би и някакъв вид едносубектност в бъдеще, така че, може би стратегията е правилна, по не от гледна точка на това, че те останаха единствения жизнеспособен политически субект вдясно от ГЕРБ и като цяло в предлагането на политики, с които да се преодолеят клиентелистките и всякакви такива домодерни практики“.

„Докато има корупция, докато има брутални злоупотреби с власт, лява или дясна ще бъде тази корупция – няма никакво значение за българските граждани и за хората, които са субекти на това управление. Просто трябва да се изчистим, преди да можем да говорим за деление на принципна основа“, заключи той.

Стойчев коментира още и вчерашния случай със задържането на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, като припомни и случая с кмета на град Септември.

„Безконтролността на правоприлагащите органи в България е толкова голяма, че тя позволява техните правомощия да бъдат абсолютно произволно използвани. Реално и правната система така е конструирана, че всеки може да бъде обвиняван за каквото си иска или оправдаван за каквото си иска . В рамките на този произвол, който според мен е абсолютно умишлено създаден, за да може хората, които държат властови позиции и ръководни позиции в прокуратурата, в съдебната власт и правоприлагащите органи да използват тези инструменти, за да реализират изцяло свои лични цели и целите на своите покровители и спонсори“.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Силвия Великова със Стойчо Стойчев.  


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.