Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки арести на антиправителствени протести в Армения

Арменският депутат от опозицията Никол Пашинян говори през мегафон на протеста днес в Ереван.
Снимка: Ройтерс

Хиляди демонстранти се събраха в столицата на Армения, за да протестират срещу избирането на бившия президент Серж Саркисян за премиер, което опозицията смята за заграбване на властта, предаде агенция Франс прес.

Полицията задържа десетки, които се опитаха да блокират важно трасе в Ереван, съобщи репортер на агенцията.

По-рано днес демонстранти се събраха и около дома на Саркисян (63 г.), който във вторник бе избран от парламента за премиер със 77 гласа „за“ и 17 „против“, след като бе президент от 2008 г.

Гласуването в парламента гласа предизвика най-големия протест в Армения от години, като десетки хиляди излязоха по улиците.

Следвайки призива на опозиционния лидер Никол Пашинян активисти излизаха на протести през последните дни, за да заклеймят промяната на политическата система, която според тях е направена с цел Саркисян да остане на власт.

През 2015 г. бяха одобрени поправки в конституцията, с която изпълнителната власт бе прехвърлена от президентството в правителството.

Опозицията осъди решението на парламента да избере Саркисян за премиер с аргумента, че проруският политик няма достатъчна подкрепа от избирателите.

Пашинян призова за „мирна кадифена революция“ и поиска от привържениците си да формират „революционни комитети“ в цялата страна.

Саркисян, която е бивш военен, ръководи 2,9 милионната страна в Южен Кавказ от десетилетие. Преди това - в периода 2007-2008 г., той бе премиер.

Новият президент на Страната Армен Саркисян положи клетва миналата седмица, но той има много по-малко правомощия при новата парламентарна система на управление. Въпреки еднаквите си фамилии двамата политици не са роднини.

Протестите започнаха в петък и след това се разпространиха във втория по големина град в Армения - Гюмри, и в третия - Ванадзор.

В понеделник полицията използва шокови гранати срещу демонстрантите, които се опитаха да преминат през кордона от бодлива тел около сградата на парламента.

Властите съобщиха, че 46 души, включително 6-има полицаи и опозиционния лидер Пашинян са потърсили медицинска помощ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени