Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франкфуртското летище ще набира наземен персонал в България, Гърция и Хърватия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франкфуртското летище ще набира наземен персонал в България, Гърция и Хърватия, за да навакса огромните липси от работна ръка. Това съобщи председателят на борда на директорите на „Фрапорт“ Михаел Мюлер.

В момента всяко десето от общо 20 000 работни места на летището остава незаето, въпреки че летището може да са записани поредица успешни години и покачване на оборота и печалбата. Броят на пътниците също се е увеличил с 6% само за една година.

Преди най-натоварения откъм пътувания летен сезон „Фрапорт“ ще се обърне към борсите на труда в трите членки на ЕС в югоизточна Европа – България, Гърция и Хърватия, за спешно назначаване на кадри. Не се търси само квалифициран персонал, а и най-обикновени работници, за които не е нужен професионален опит - например товарачи на багаж. Единственото изискване ще са базисни познания по английски или немски език.

За 2018 година спешно се търсят 100 души, през 2019-а местата ще са повече. При най-простата трудова дейност на летището годишната заплата е между 25 000 и 30 000 евро преди данъци, което е значително над минималното заплащане. Това означава, че месечно един работник взима най-малко 2000 евро бруто. За живот във Франкфурт, където наемите често надхвърлят 1000 евро обаче, това не е висока заплата.

„Фрапорт“ планира да предлага на работниците от чужбина изгодни откъм наем квартири до летището. В бъдеще фирмата дори ще построи ведомствени жилищни сгради.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна