Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕК предлага задължителни пръстови отпечатъци в личните карти

Емил Радев

Европейската комисия (ЕК) предлага пръстовите отпечатъци да станат задължителни в личните карти на гражданите на Евросъюза като поредната мярка в борбата срещу фалшификацията на документи. В предаването "Преди всички" евродепутатът Емил Радев каза:

"Днес около 80 милиона европейци имат карти за самоличност, които са без биометрични данни, които не са машинно четими. С предложението се цели да се предостави възможността терористи и престъпници да използват подправени документи, да влизат в ЕС от държави извън него".

Радев каза, че идеята не цели въвеждане на лични карти в страните, където те не са задължителни, а модернизиране на съществуващите документи. Относно евентуалните срокове евродепутатът каза:

"Европейските граждани, които имат машинно четими документи, до изтичане на срока им, а именно 5 години, ще се запазят, а такива, които са на хартия, както са италианските, ще трябва да се сменят в рамките на 2 години".

Емил Радев обясни, че три държави членки са с лични карти без зона за машинно четене, седем са с документи без чип, а 13 не включват никакви биометрични данни в тях. В това отношение България е с достатъчно високи стандарти.

Интервюто на Диана Дончева с Емил Радев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.