Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти на "Грийнпийс" с апел за производство на повече възобновяема енергия

| обновено на 19.04.18 в 10:41
Снимка: Марта Младенова

Голямо пано във формата на слънце разпънаха активисти на "Грийнпийс" пред НДК, където се провежда неформалният Съвет по енергетика на министрите от ЕС. Пред "Хоризонт" координаторът на кампанията Меглена Антонова обясни, че протестиращите се надяват поне част от европейските министри да разговарят с тях и да чуят аргументите им:

"Едно проучване, което беше направено 2016 година, показва, че един от всеки седем българи може сам да произвежда енергията, която използва. Тоест до 26% от енергията може да бъде произвеждана от гражданите. От там нататък вече останалият процент може също да е възобновяема енергия и да се произвежда от по-големите енергийни компании. Смятаме, че до 2050 година на 100 процента може да използваме енергия от възобновяеми източници", изтъкна Меглена Антонова.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Антонова обясни, че с демонстрацията си, активистите на "Грийнпийс" целят да покажат, че бъдещето е на възобновяемата енергия, произвеждана от хората: "Това, което искаме да кажем на министрите на енергетиката, които са се срещат днес, за да обсъждат точно бъдещето на енергетиката през следващите 10 години, е, че хората биха могли да имат много ключово участие в това бъдеще, да са активни, да произвеждат сами енергията си и по този начин да се грижат и за опазването на околната среда и за собственото си благосъстояние". 

В демонстрацията участват около 29 доброволеца от 9 държави в ЕС. 
 
Антонова подчерта, че темата за възобновяемите източници е важна, защото засяга всички хора: "Смятаме, че все повече и повече хора разбират причината да се е сключило Парижкото споразумение за климата, защото в ежедневието си виждаме последиците от промените в климата и всеки един от нас започва да се замисля дали ежедневните неща, които правим, и начина, по който се отнасяме към околната среда, може да има влияние върху климата. Т.е. смятаме, че все повече хора осъзнават проблема и търсят решение за него". 
 

Цялото интервю с Меглена Антонова чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени