Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕТА поиска прошка за злото, което е причинила

Баските вестници "Гара" и "Бериа" публикуваха на първите си страници извинението на ЕТА.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нелегалната баска сепаратистка организация ЕТА призна, че с въоръжената си борба за независимост на Страната на баските е причинила зло и поиска прошка от жертвите, предаде БТА.

В изявлението на ЕТА, публикувано днес от баския в. „Гара“, организацията обаче твърди, че не само тя носи отговорност за страданията в испанската автономна област. „Имаше страдание и преди раждането на ЕТА и то продължи и след прекратяването на въоръжената борба“, са посочва в него, предаде АФП.

„Причинихме много болка и непоправими щети. Искаме да изразим уважение към мъртвите, ранените, към жертвите на дейността на ЕТА. Искрено съжаляваме за това“, се казва в изявлението, публикувано преди обявеното разпускане на организацията, убила над 800 души през няколко десетки години борба срещу испанската държава.

ЕТА, която често нападаше силите на реда и представители на държавни институции, изразява „съжаление“ за всички жертви и иска „прошка“ от пострадалите цивилни.

Нелегалната организация, създадена по време на диктатурата на Франсиско Франко, се отказа през 2011 г. от въоръжената борба. Според няколко източника трябва да обяви официално разпускането си на 5 или 6 май във френската част на Страната на баските.

Испанското правителство заяви, че ЕТА отдавна е трябвало да поиска прошка и декларацията ѝ, която признава „болката“, причинена от въоръжената ѝ борба, и своята „пряка отговорност“, е резултат от силата на правовата държава, която е победила ЕТА с оръжията на демокрацията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!