Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники: Велислав Стоянов

петък, 27 април от 17.30 часа

Снимка: Брас Асоциация

Джаз тромбонистът Велислав Стоянов през последните години особено много нашумя с различни проекти – в едни е участник, а други е създал самият той. Brazz ViliDJ е една от групите, с които се изявява на родната джаз сцена. Да не забравяме и фестивалът, който създаде – Brazzobrazzie. В която и да е формация, неговият музикантски почерк на изпълнител, импровизатор и композитор вече  звучи като запазена марка.
Ще припомня, че Вили Стоянов е внук на Йосиф Цанков – знакова фигура за българската музика. Той е сред основателите на националното радио в България (в началото Радио София) през 1936 година.
Заедно с Михаил Йосифов, Вили Стоянов създават Брас Асоциация преди години. Идеята е да популяризират брасовите инструменти. Тромбонистът има за цел да възроди градския духов оркестър, но по начин, по който той го вижда – да има в репертоара му както маршове и етно музика, така джаз, с ясно изразен фънк т.е. духов оркестър от нов тип. Отворен е и към латино проекти като групата на Калин Вельов „Тумбаито”, например.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени