Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филипо Гранди за войната в Сирия: Най-големият политически провал след Втората световна война

| обновено на 24.04.18 в 12:08
Филипо Гранди - върховен комисар на ООН за бежанците
Снимка: www.unhcr.org

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди определи войната в Сирия като „най-големия политически провал след края на Втората световна война“. Той каза това на втората международна конференция „В подкрепа на бъдещето на Сирия и региона“, която се провежда днес и утре в Брюксел. 

При откриването на конференцията, в която участват 85 страни и организации, Филипо Гранди заяви:

"Свидетели сме на един от най-големите политически провали в периода след Втората световна война. Затова е важно сега, когато се опитваме да преодолеем този провал, да видим как да поддържаме силите на тези, които страдат, по най-добрия начин при тези обстоятелства – било бежанци или не."   

След 7 години конфликт хуманитарната ситуация в Сирия продължава да се влошава, подчерта еврокомисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стелианидис и добави, че над 13 милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ. 

В тази връзка еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан заяви:

"Ще работим така че въпреки всички основания за отчаяние, да продължим да поддържаме отворени пътищата за надеждата."


Конференцията има за цел да мобилизира хуманитарна помощ в Сирия и в съседните държави при влошаващата се ситуация с навлизането на страната в осмата година от войната. 13 милиона сирийци се нуждаят от такава помощ, а над 5 милиона са напуснали страната от началото на военните действия.

През днешния ден фокусът ще бъде поставен върху диалога с неправителствените организации от Сирия и региона, като в конференцията ще участват представители на над 200 такива организации.

Европейският съюз е най-големият донор за Сирия и региона. За миналата година той е осигурил над 5 милиарда евро, а до края на 2020 година се очаква да даде още близо 3,5 милиарда евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна