Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Радев и вицепрезидентът на Швейцария откриват нов полигон към Академията на МВР

Снимка: БГНЕС

В Академията на МВР в София ще бъде официално открит модерен тренировъчен полигон, създаден с финансовата подкрепа на Швейцария и личен ангажимент на швейцарски експерти. В откриването ще участват вицепрезидентът на Швейцария или Ули Маурер и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Бенефициенти по проекти, финансирани по българско-швейцарската програма за сътрудничество, са различни структури на МВР. Академията на МВР се сдоби с модерен полигон, а Главна дирекция „Национална полиция“ реализира два проекта. Единият е насочен към подобряване закрилата на детето и превенцията на детската престъпност, а другият е свързан с престъпленията с трафик на МПС. Тези проекти определено ще допринесат за повишаване на качеството на подготовката на нашите служители, а двата проекта, които се реализират от „Национална полиция“, имат пряко въздействие в ежедневната им дейност и към настоящия момент.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ старши комисар д-р Благородна Макева, заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“. В последните 2 години са открити 202 детски полицейски управления във всички районни управления на МВР в страната. Обучение в тях по различни модули са преминали 4543 деца на възраст между 8 и 12 години. Отчетено е намаляване на малолетните извършители на противоправни посегателства. Създаден е и сайт с полезни съвети за сигурността на децата http://detskasigurnost.bg/

Доминик Вислер, експерт по въпросите на сигурността, основател и председател на борда на неправителствената организация "Когинта", сподели, че идеята за полигона е била на българската полиция.

"Те осъзнаха, че за много дълъг период от време се правили обучения в класните стаи, в затворено пространство, а когато излязат навън, става дума вече за реални действия. Малко е като в армията.

Изпълнението на полицейски задължения е малко като готвенето. Представете си, че каните приятели и имате страхотна готварска книга с много интересни рецепти и искате да готвите за първи път за вашите гости. Майка ми винаги е казвала: „Никога не прави това, защото ще си развалиш вечерта“. Същото важи и за полицията. Една книга може да обясни какво са човешките права при изпълнението на полицейски задължения, но всяка ситуация е различна и трябва да знаеш как да приложиш наученото в класната стая, как да реагираш в една реална житейска ситуация".

Полигонът е виртуален град с банка, банков офис, граничен пункт, РПУ, кръстовище за обучение на пътни полицаи. На пътищата ще бъдат поставени и коли, за да се симулират ПТП. В рамките на ролево обучение самите курсанти ще изпълняват лични роли – на хора, които не спазват правилата, на полицай, на наблюдатели… 

Благодарение на швейцарски средства е било закупено оборудване и техника за криминалистични анализи. Създадени са били и лаборатории за обучение на криминалисти. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна