Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуство срещу замърсяването

БНР Новини

Любопитна и странна изложба се открива в галерия „Контраст“ тази вечер. Заглавието е Pollution. Идеята е на известния ни художник Греди Асса, който представя живопис, а Елена Филипчева свои колажи. Освен тях в изложбата участват и Ина Асса с моден проект и дизайн Мария Янева. А темата за замърсяваянето на околната среда е повече от актуална! Как изкуството работи в тази посока - ето какво пишат авторите в поканата за изложбата: „Pollution е обратната страна на екологията. Приемаме невъзмутимо натрупващите се лошите новини: почвата, въздухът, водата, растенията, животните понасят следствията на човешката намеса. Всяко действие, всяко движение, всяка работа оставя отпадък, боклук, нечистота. Кога ще бъде прехвърлена мярата, отвъд която настъпва антиутопията? Престъпен ли е прагът на необратимите процеси? Надхвърлен ли е пределът, който ще доведе до разпад на екосферата?
Изкуството увеличава зоната на чувствителност и превежда абстрактни научни постановки на езика на сетивата и емоциите. Колажите на Елена Филипчева превръщат еуфорията на консумацията в естетика на разхищението. Греди Асса се вглежда в плодове и зеленчуци и преобръща канона на натюрморта. Плодовете и зеленчуците са иронично кадрирани в жанра на „официалния портрет“ – жест за компенсиране на вкоренения навик да не забелязваме растенията, днес известен като plant blindness.
Френският социолог Бруно Латур е убеден, че екологията докарва до лудост. Единственият лек срещу нея е спешното преосмисляне на прогреса като се пренастрои посоката му в „ретрогрес“. Бихме казали: едно спиране върху картината.“



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна