Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв е средният успех на държавата?

БНР Новини
Снимка: Националната мрежа за децата

Средният успех на държавата по отношение на грижата за децата е 2.88 според доклада „Бележник 2018: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“, изготвен от Националната мрежа за децата.
От доклада, който вчера беше внесен официално в парламента, Министерския съвет и всички отговорни институции става ясно, че за децата в нашата страна през последните осем години се е работило „на парче“.
Освен оценките, направени от експерти на базата на факти и данни, предоставени от институциите по реда на Закона за достъп до обществена информация, докладът включва и препоръки, които биха подобрили съществуващите политики и практики. Те засягат областите „Правосъдие“, „Образование“, „Здравеопазване“, „Семейна среда и алтернативна грижа“ и разбира се основните принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето.
Най-тревожни през последните години са липсата на напредък в усилията за намаляването на детската бедност, системните проблеми в социалната сфера и системата за закрила на детето, липсата на целенасочена и последователна политика в подкрепа на семействата и родителите, забавената реформа в системата на детското правосъдие.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна