Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Бонева: Без съмнение се върви към траен мир между Северна и Южна Корея

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин след подписването на общата декларация
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Без съмнение се върви към траен мир между Северна и Южна Корея, заяви в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ журналистът Мая Бонева – анализатор на процесите на Корейския полуостров. Днес ръководителите на Северна и Южна Корея подписаха декларация, че ще работят за „пълната денуклеаризация на Корейския полуостров“. Лидерът на КНДР Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин декларираха, че ще се стремят към споразумение за „траен“ и „солиден“ мир на полуострова.

„Днес доминираше радостта, доминираше тази неподправена, искрена родствена чувственост. Такова отношение видях аз днес през целия ден“, коментира Бонева. Според нея обаче още е много рано да се говори за обединение на двете Кореи:

„Сериозни анализатори и икономисти изчисляват колосални суми, за да могат да се синхронизират икономики, търговии, валути, дори мисленето на хората. Никой в момента не говори за това. Освен това въпросът за обединение на двете Кореи доста години е спъвал всяка възможност за разведряване, заради това, че всеки си има самочувствието, всеки иска да надделее, иска да е под негова доминанта, без да се съобразява с икономическите възможности. Две държави, които са с огромни разлики в икономическото развитие, в икономическия потенциал на хората… Става дума за икономика, за прехвърлянето на един сектор на съвършено нови релси, което е невъзможно. Най-вероятно Китай и Виетнам ще бъдат моделът, който евентуално ще следва Северна Корея, ако нещата вървят така добре, както досега“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна