Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият финансов министър Муравей Радев:

България трябва да се бори, ако не за увеличение, поне за запазване на средствата от кохезионните фондове

| обновено на 02.05.18 в 09:02
Снимка: БГНЕС

Започва битката "за кокала" и тук е моментът държавните ни мъже да се преборят – каза пред "Хоризонт" бившият финансов министър Муравей Радев преди предстоящото представяне на финансовата рамка на бюджета на Европейския съюз за периода 2021-2027 година от еврокомисар Гюнтер Йотингер. Сега България има по-силен глас, като председател на Съвета на ЕС, няма причина да бъдем „наказвани“, смята Радев:

„За България ние имаме всички основания да настояваме, ако не да се увеличат, то поне да се запазят в същия размер. България пази една общоевропейска граница. България очаква да влезе в ERM 2, а това означава по-голяма нужда от средства, за да може по-бързо да извърви пътя на сближаване с европейската икономика. Сега започва битка между всички държави „за кокала“.

Запитан намаляването на кохезионните фондове ли е най-голямата заплаха за нас, Муравей Радев отбеляза, че кохезионната рамка е много важна за България, но тя няма да стане ясна днес – днес се представя само финансовата рамка за периода 2021-2027 година и предвидените средства по отделните глави. Едва в края на май ще бъде ясен размерът на средствата за кохезионните фондове и на тези за селскостопанската политика.

Намаляването вероятно ще се случи, но не очаквам да бъде драстично, особено в Кохезионния фонд. В момента 15 държави от ЕС ползват средства от кохезионните фондове, включително България, допълни Радев:

„Това намаляване би могло да бъде няколко процента, не повече, предполагам. По-силно ще бъде засегната селскостопанската политика, където се очертава едно намаляване между 6 и 8 процента. Всичко това е резултат от „дупката“, която отваря Брекзит – напускането на Великобритания и загубата на 10 милиарда приходи в европейския бюджет, от една страна. От друга страна, се говори за увеличаване на общия размер на средствата по бюджета на Европа с още 10 млрд, които са за нови функции, които се появяват и ЕС трябва да извършва. Тоест, очертава се една дупка от около 20 милиарда, която ще трябва да бъде запълнена – частично чрез намаляване на разходите, и от друга страна – чрез увеличаване на вноските на държавите в общия европейски бюджет. В момента вноската е 1% от брутния национален продукт, а се очаква да бъде предложено да бъде поне 1,2%“.

Против по-голямата вноска ще бъдат онези държави, които изнасят повече, отколкото внасят. Богатите страни нямат този интерес, бедните го имат – и ние сме такава страна, подчерта Радев:

„То е като помпата – даваш малко пари, но взимаш няколко пъти повече. По-добре да дадеш, за да вземеш повече“.

Очаква се да се вдигнат критериите за отпускането на средствата от кохезионните фондове – освен брутния вътрешен продукт да има и други – например прием на мигранти и опазване на околната среда, поясни Муравей Радев, според когото това до известна степен ще промени начина на разпределение на средствата.

България върви все по-добре през последните години, гласи оценката на бившия финансов министър. "Какви времена доживяхме - в България да се приема финансовата рамка на ЕС за шест години напред. Това ако не е успех, здраве му кажи", коментира Радев по повод днешното събитие.

Интервюто на Марта Младенова с Муравей Радев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна