Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествени исталации в градска среда, създадени с участие на ученици от 12 училища

Снимка: БТА

В пространството пред Народния театър, в 18.30 часа се открива изложбата „Град арт“. Тя ще остане там до 14-и май и в нея ще бъдат представени художествени инсталации в градска среда, създадени с участие на ученици от 12 училища по изкуствата в страната през последните 7 години.

Организаторът Добрин Атанасов сподели за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“:

„Инсталациите са реализирани през последните 7 години в рамките на образователната платформа: „Паралелни стъпки - паралелни пространства“, чрез която се опитваме да запълним едни липси, свързани с образованието в сферата на съвременното изкуство и така да допълним професионалното образование. Като концепция тези неща са насочени към провокиране на местните общности към мислене за възможностите, които художници могат да предложат за визията на градските пространства“

Работата в градска среда дава възможност на учениците да видят труда си реализиран и директно да влияят върху публиката, каза Атанасов.

„Нещата, които са около нас, в града, до голяма степен произтичат от самото равнище на хората, които населяват тези градове.  Съвременното изкуство реално е нечетимо за болшинството от хората. Оттам нататък вече ние работим по посока формиране на публики. Опитваме да накараме хората, първо, да свикнат с подобни визии и да ги научим как да разчитат тези художествени форми“.

Липсва стратегия за развитие и поддържане на професионалните училища, призовани да развиват нематериалното културно, каза Атанасов.

„Към момента, освен че чисто финансово те са в голяма степен ощетени, предвид образователния продукт, който предлагат, в момента има и една тенденция към намаляване на часовете за специализирана подготовка, която, според мен, ще се отрази много сериозно върху цялото ниво на тези училища“.

Причината е унифицирането на училищата към другите професионални училища, без да се отчитат техните специфики.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна