Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през април до 14-месечно дъно

През април бизнес активност в частния сектор на еврозоната се понижи слабо до ново 14-месечно дъно, отстъпвайки за трети пореден месец от 12-годишния връх, достигнат през януари, показват окончателни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри. Това е пореден индикатор, подсказващ, че икономиката на региона губи част от добрия си възходящ импулс след изненадващо силното представяне през 2017 година.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се влоши през април до 55,1 пункта от 55,2 пункта през март и малко под предварителен индекс на ниво от 55,2 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от януари 2017-а година насам и негово понижение за трети пореден месец от януарския 12-годишен връх от 58,8 пункта. Въпреки това отстъпление индексът остава стабилно в нивата на експанзия (общ PMI индекс на важното ниво от 50 пункта) за 58-и пореден месец (от средата на 2013 година насам).

"Въпреки този спад индексът PMI все още не се намира в тревожно ниско ниво, но данните от проучването намекват, че неговото отслабване ще продължи и през следващите месеци ", каза Крис Уилямсън, главен бизнес-икономист в IHS Markit.

Уилямс допълни, че резултатите от априлското бизнес проучване предполагат, че икономиката на еврозоната би трябвало да нарасне с между 0,5% и 0,6% през второто тримесечие, след като през първото тримесечие БВП на региона се повиши с 0,4 на сто.

Индексът PMI, отчитащ активността в сферата на услугите, се понижи през април до 7-месечно дъно от 54,7 пункта спрямо 54,9 пункта през март и под предварителен индекс на Markit на ниво от 55,0 пункта. Въпреки това индексът остава за 57-и пореден месец в нивата на експанзия и далеч над неговото дългосрочно осреднено ниво от 53,1 пункта.

Последното проучване на Markit отчита влошаване на бизнес експанзията в почти всички водещи икономики от еврозоната с изключение на Франция, където беше отчетено известно подобрение.

Общият PMI индекс на Германия се понижи през април до 54,6 пункта от 55,1 пункта през март и далеч под предварителен индекс на ниво от 55,3 пункта. В същото време немският PMI индекс в сферата на услугите се понижи до 53,0 пункта от 53,9 пункта през предходния месец и под предварителен индекс на ниво от 54,1 пункта.

Френският общ PMI индекс на бизнес активността нарасна през април до 56,9 пункта от 56,3 през март, докато индексът само в сферата на услугите се подобри до 57,4 пункта от 56,9 пункта месец по-рано.

През април PMI индексът, измерващ общата бизнес активност в Италия, се понижи до 52,9 пункта от 53,5 пункта през март (най-ниско ниво от януари 2017-а година насам), а този на Испания - до 55,4 от 55,8 пункта, докато индексите в сферата на услугите на Италия стабилизира на мартенското ниво от 52,6 пункта, докато на Испания се понижи до 55,6 от 56,2 пункта.

Днешното относително слабо бизнес проучване на агенция Markit е пореден сигнал за забавяне на добрият възходящ икономически импулс в еврозоната, но все още е рано да се каже, дали това ще се превърне в трайна тенденция с течение на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна