Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база

Късно снощи е починал един от двамата тежко пострадали при избухването на складовете за пиротехника край Елин Пелин. В болница остава дъщеря му, която е с 85% изгаряния. Още двама души са останали в складовете, обяви вътрешният министър Калин Стоянов, който отново е на мястото на инцидента. Към 7:45 ч. той заяви пред медиите:

"Очакваме хеликоптера, който е на военните, също да облети, за да кажат и те тяхното мнение дали има опасност за хората. Все още има гърмежи от склада. Цяла вечер, в рамките на всеки час, се извършваше облитане и с наши дронове, с които наблюдавахме цялата ситуация. Хубавото е, че складът, за който се очаква, че има около 2 тона тротилов еквивалент, не е засегнат. Покрай него е горяло, но все още той е в цялост. Но колегите казват, че има много силно горене в центъра на складовата база, което продължава. Трябва да се знае, че всички действия на местопроизшествието ще започнат най-рано 24 часа след последния гърмеж. Просто няма възможност да се започне по-рано да се работи на самото произшествие.

Тук е мястото да кажа нещо друго. От вчера вечерта и днес сутринта започнахме да слушаме така доста изказвания, анализи, коментари и така нататък. Единият от коментарите са включванията на кмета на община Елин Пелин, който си позволява да коментира какво и как е трябвало да стане! Този човек, по наша информация, е някъде дълбоко в Гърция, вероятно на някой прекрасен плаж. Съветвам го да продължава да си пие узото там, да се маже по- често със слънцезащитни мазила и да ни остави да си свършим работата. И нека не си нарушава почивката с всичко това, което се случва тук.

Освен двамата човека, които са в болницата, нашата информация е, че вътре има двама човека. Става въпрос за сина на собственика - момче на 22 години, и друг гражданин, който е на 60 години".

Рано тази сутрин отново се е възпламенил един от складовете на голяма хранителна верига.
"Колегите от пожарната докладваха, че докато са гасили вътре, реално от покрива са падали пиротехнически изделия. Може да си представите за какво разстояние става въпрос, каква е била тази сила, за да може върху покрива на хранителната верига да има пиротехнически изделия".
По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна